fbpx
11.5 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Főként a gyerekek közötti veszekedés, verekedés miatt kell intézkednie az iskolaőröknek megyénkben

- Advertisement -

Két hete írtuk meg, hogy a kecskeméti Lánchíd utcai Általános Iskolában két felső tagozatos diáklány előbb verbálisan majd fizikálisan is inzultált egy harmadikat. A verekedésről készült videón jól látható volt, hogy a szóbeli nézeteltérést követően elfajult a helyzet, ugyanis a menekülő lányt először a pulóvere kapucnijánál, majd a hajánál fogva rángatták le a földre és ketten is rugdosni, ütni kezdték, miközben az egészet egy diáktársuk hangos biztatással kamerázza.

Az incidens kapcsán felmerült, hogy ilyenkor hol lehet az iskolaőr, és vajon milyen hatékonysággal működhet a kormány által dicshimnuszokban megénekelt iskolaőri program?

Nemrég a Népszava megírta, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai alapján a 2023/2024-es tanév első félévének végére az iskolaőri programban részt vevő oktatási intézmények, és így az iskolaőrök száma is emelkedett tanévkezdés óta.
2023 szeptember 1-jén 544 intézményben összesen 690 iskolaőr teljesített szolgálatot, 2024 januárban már 729 iskolaőr dolgozott 706 iskolában az országban.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság intézett kérdéseink alapján megtudtuk, hogy Kecskeméten jelenleg 4 iskolában összesen 4 iskolaőr dolgozik. A becsatlakozó iskolák száma változó, a 2023/2024-es tanévben egy intézmény csatlakozott az iskolaőri programhoz. Tehát a közel 50 kecskeméti általános és középiskolából mindössze négyben alkalmaznak iskolaőrt.

A rendőrség tájékoztatásából azt is megtudhattuk, hogy a program 2020-as indulás óta Kecskeméten összesen 2 – vármegyei szinten pedig összesen 13 – esetben volt szükség az iskolaőrök segítségére.

Jellemzően a gyerekek között előforduló veszekedés, esetleg verekedés miatt kellett az iskolaőröknek intézkednie, de előfordult a szülő és a tanár közötti szóbeli incidens is, amelyet az iskolaőr megszakított.

Hasonló cikkünk:  Külföldön gyanakodva tekintenek a magyar magántőkealapokra

Természetesen az is érdekelt bennünket, hogy a nagy botrányt kavart verekedés esetében jelen volt-e a helyszínen iskolaőr, egyáltalán az érintett Lánchíd utcai Általános Iskola részt vesz-e a programban. A rendőrségtől azonban azt a választ kaptuk, hogy a konkrét ügyben jelenleg büntetőeljárás folyik, így a nyomozás érdekeire tekintettel nem áll módjukban a történtekről információt adni.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...