fbpx

FRISS HÍREK

„Nem szeretnék félő bírót látni Magyarországon” – Szabó Péter lett az Országos Bírói Tanács új elnöke

- Advertisement -

A héten tartotta meg alakuló ülését az új összetételű Országos Bírói Tanács, amelynek elnökévé Szabó Pétert, a Győri Ítélőtábla polgári ügyszakos bíráját választották.

Az elnökhelyettese Varga Rita, a Kaposvári Törvényszék polgári ügyszakos tanácselnöke lett. Péntek délelőtt ők tartottak sajtótájékoztatót az előttük álló feladatokról – számolt be róla a hvg.hu.

Szabó Péter kiemelte, hogy elkötelezett az Országos Bírói Tanács átlátható működése mellett. Arra azonban, hogy ebbe az ülésekről készült szó szerinti jegyzőkönyvek nyilvánosságra hozatalának eddigi gyakorlata is beletartozik-e, nem tudott még válaszolni, mivel arról a testület dönt, nem pedig ő egy személyben.

A hvg.hu kiemelte: a jegyzőkönyvek nyilvánosságra hozatalának kérdése azért lényeges, mert a közvélemény sokszor csak onnan értesülhetett olyan példa nélküli pengeváltásokról, amelyek például tavaly decemberben történtek Varga Zs. András, a Kúria és Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke között.

Hasonló cikkünk:  Nagy Márton ambiciózus tervvel állt elő - Magyarország ugrani készül

Szabó Péter megígérte azt is, hogy mindenképpen foglalkoznak majd a bírók és az igazságügyi alkalmazottak javadalmazásának helyzetével, az ugyanis „a bírói függetlenség egyik összetevője”.

Az alakuló ülésen Matusik Tamás, az OBT leköszönő elnöke azt üzente az új tagoknak, hogy ne féljenek. Szabó Péter szerint ez az üzenet mindenkiben megmaradt, és alapvető fontosságúnak tartja, hiszen az a bírói függetlenség garanciája.

„Matusik Tamás korábban azt mondta, hogy nem szeretne lehajtott fejű OBT-tagokat látni. Én nemcsak az OBT-ről, hanem bárkiről mondva azt szeretném mondani, hogy nem szeretnék félő bírót látni Magyarországon” – mondta Szabó a hvg.hu tudósítása szerint.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...