fbpx

FRISS HÍREK

Nagy bajban van az Alföldvíz

- Advertisement -

Veszteségei miatt nemsokára bedőlhet az Alföldvíz Zrt. – írta meg a Napi.hu.

A békéscsabai székhelyű Alföldvíz Zrt. Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyékben 131 településen lát el víziközmű szolgáltatási feladatokat, ezzel 541 ezer ember ellátását biztosítja. A negyedik legnagyobb magyar vízszolgáltató állami és önkormányzati tulajdonban van. Legnagyobb tulajdonnal, 32,8 százalékkal Békéscsaba város rendelkezik benne, az állami tulajdonrész 28 százalékos. Több mint 1200 dolgozója van.

Bács-Kiskun megyében Balotaszálláson, Csólyospáloson és Kömpöcön ivóvizet, Szankon és Zsanán ivóvizet és szennyvíz-elvezetési szolgáltatást nyújt.

Hatalmas veszteség a rezsicsökkentés miatt

A vállalat 2019-es üzemi tevékenységének eredménye 647,8 millió forint veszteség; az adózott eredmény mínusz 2,7 milliárd forint. Jegyzett tőkéje 3,8 milliárd, saját tőkéje 1,7 milliárd, azaz a saját tőke a veszteség miatt az alaptőke kétharmadára csökkent, ami az alapszabályba és jogszabályba is ütközik.

Az Alföldvíz Zrt. karbantartási munkálatokat végez (Fotó: Hvg.hu)

A veszteség jó részéért leginkább a rezsicsökkentés és a brutális elvonások a felelősek. Előbbi azért, mert noha a törvény szerint a víziközmű-szolgáltatás igénybevételéért fizetendő díjban a vízi közmű működtetésével kapcsolatos indokolt költségeknek meg kell térülniük, de ez nem teljesül évek óta. A kiadási oldalon pedig ott van a közműadó és felügyeleti díj, ami milliárdos tétel az Alföldvíznél – írta meg a Magyar Narancs. A hálózat elavult, felújításra nincs a cégnek pénze.

Hasonló cikkünk:  Romantikázó kanalasgémeket kaptak lencsevégre a Kiskunsági Nemzeti Parkban

A nagyon alacsony bérek emelésére sem futja a vállalatnak. A cég napi megélhetési gondokkal küzdő dolgozói szeptemberben Orbán Viktor miniszterelnök munkahelye, a Karmelita Kolostor előtt demonstráltak.

Valamit dönteni kell

Így vagy leszállítják az alaptőkét, vagy a tulajdonosoknak kell pótolniuk a veszteséget. A veszteség pótlását forrás hiányában a tulajdonosok elutasították. Az önkormányzatok abban reménykedtek, hogy majd az állam nyúl a zsebébe, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. visszavonta 1 milliárd 700 millió forintos tőkeemelési szándékát.

November 20. és 28. között megismételt, online közgyűlést tartanak a tulajdonosok, ahol megpróbálják ismét elfogadni a tavalyi mérleget, ugyanis szeptemberben egyszer már nem tudtak döntést hozni a tartózkodások nagy száma miatt.

Magyar Víziközmű Szövetség: igazságtalan a közműadó

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...