fbpx
17 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Újabb egyetemek esetében nyújtották be az alapítványi kézbe adáshoz szükséges törvényjavaslatokat

- Advertisement -

A színművészeti egyetem példája okán az egész ország megtudta, hová fajulhat egy olyan egyetemi fenntartóváltás, amelyet sem az oktatók jó része, sem a hallgatók nagy része nem akar. Ma már mozgalom lett a Free SZFE.

Kecskeméten már a páholyból figyelik a többi egyetemet

Kecskeméten hasonló módon, bár szinte csönd nélkül történt meg a váltás. A változtatás magjai itt, ha úgy tetszik baráti talajra hullottak, minden ellenkezés vagy hangoskodás nélkül átment a fenntartóváltás. Sőt, a polgármester úgy nyilatkozott, hogy a kecskeméti felsőoktatás megerősödését hozzák a változások. A pedagógusképzés okán azonban már van érezhető morgolódás a közvéleményben, és az ellenzék is több esetben felszólalt, mert úgy érzi, rossz kezekbe került a nagy múltú képzés (a Neumann egyetemtől átkerült a Károli egyetemhez, amely Nagykőrösre tette a rektori hivatalt, nem indít szeptembertől tanító szakot Kecskeméten, a gyakorló intézményeket pedig a katolikus egyháznak passzolná át) Tehát egy ideje már a Neumann János Egyetemért Alapítvány a fenntartója a kecskeméti egyetemnek. Amely alapítvány, megalakulásakor több tízmilliárd forint értékben kapott állami vagyont a működéshez. A modellváltó egyetemek ezzel olyan kvázi magánegyetemekké válnak/váltak, amelyeknek állami vagyonra van szükségük a működéshez, ráadásul a fenntartó alapítványok kuratóriumaiba olyan embereket ültettek, akik nem vádolhatók azzal, hogy bármiféle fejtörést okoznak a jelenlegi kurzusnak. Az országos sajtó már szemezgetett az átalakuláson korábban átesett egyetemek kuratóriumaiból neveket, most mi elég ha csak a kecskeméti példánál maradunk. A Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumában ülő öt ember közül négy jól beazonosítható irányból érkezett.

  • Lezsák Sándor fideszes parlamenti képviselő
  • Gaál József, a fideszes önkormányzat egyik alpolgármestere
  • Bánkuty Tamás József, a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi osztályvezetője
  • Csizmadia Norbert kuratóriumi elnök, a Nemzetgazdasági minisztérium egykori államtitkára, a Matolcsy György vezette MNB egykori ügyvezető igazgatója
Hasonló cikkünk:  Telt házas jótékonysági gálaestet szerveztek a gyermekek javára (videóval)

Ennek az alapítványnak a felügyelőbizottságában ül a fideszes Szemereyné Pataki Klaudia polgármester havi 1,6 millió forintért, akivel kapcsolatban összeférhetetlenségi aggály merült fel, de a megyei kormányhivatal még nem volt képes állást foglalni az ügyben.

Újabb több, mint 10 egyetem kerül alapítványi fenntartás alá

Az első néhány egyetem esetében a kormány hozott döntést az úgynevezett modellváltásról. Egy ideje azonban az egyetemek „kérhetik” az átalakulást. Erre ösztönzi őket a kormány azzal az 1500 milliárd forint fejlesztési pénzzel, amelyet -az elhangzott kormányzati megszólalók szerint- akkor lehet hatékonyan felhasználni, ha átesnek a modellváltáson, vagyis az állami kézből alapítványi kézbe kerülnek a felsőoktatási intézmények. A már modellt váltott egyetemeken túl, 1-2 hónapja újabb egyetemek jelezték a modellváltás igényét. Most ezek esetében nyújtotta be március utolsó napján, éjfél előtt néhány perccel (szinte már szokásos időben) Semjén Zsolt azokat a törvényjavaslatokat, amelyek megalapozzák a fenntartóváltást, vagyis létrehozzák a fenntartó alapítványokat, ugyanakkor újabb sok tízmilliárd forint értékben adnak át az alapítványoknak állami vagyont.

A mostani törvényjavaslatok a következő egyetemeket érintik:

  • Debreceni Egyetem
  • Nyíregyházi Egyetem
  • Óbudai Egyetem
  • Semmelweis Egyetem
  • Testnevelési Egyetem
  • Pécsi Tudományegyetem
  • Budapesti Gazdasági Egyetem
  • Tokaj-Hegyalja Egyetem
  • Dunaújvárosi Egyetem
  • Magyar Táncművészeti Egyetem
  • Szegedi Tudományegyetem

Az Eszterházy Károly Egyetem fenntartói jogának az Egri Főegyházmegye részére történő átadásáról nyújtottak be törvényjavaslatot.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...