fbpx
3.8 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Szemét-ügy: Kadafalvi civilek akadtak ki Leviczky Cirillre

- Advertisement -

A Civilek Kadafalváért Egyesületet az év elején jegyezték a be a bíróságon. Bár a koronavírus-járvány egy ideig nem tette lehetővé, hogy különböző akciókat hajtsanak végre, az utóbbi hetekben hallatták a hangjukat. Például a városrészben a főutcán nyírták a füvet az út szélén, és több helyre is eljuttattak ásványvizet (háziorvos, nyugdíjas klub, Wojtyla központ), hogy erre se kelljen költeni. Június 6-ára pedig szemétgyűjtési akciót hirdettek a Csalánosi erdő környékére, amelynek eredményeképpen egy nagyobb szemétkupac gyűlt össze a buszforduló mellett (kezdőképünkön látható). Az akciót így összegezték Facebook oldalukon:

„Mindenek előtt szeretnénk megköszönni minden önkéntes társunknak, akik ma energiájukat és idejüket nem sajnálva, eljöttek és megtisztították velünk együtt a Csalánosi erdő egy nagy részét!/…/Legyen szó akár 30-40 éve Kadafalván élő, vagy akár csak pár éve, hónapja itt élőről, ma megmutattuk hogy, együtt, közösen nagy dolgokra vagyunk képesek! Reméljük hogy mihamarabb újra együtt, jó hangulatban egy újabb rendezvényen találkozhatunk, beszélgethetünk, fejleszthetjük a kadafalvi közösséget!”

Aztán jött a városrész képviselője…

„A szemét szedés margójára!” címmel Leviczky Cirill kadafalvi képviselő (Fidesz-KDNP) néhány nappal az akció után Kadafalva hivatalos Facebook oldalán egy bejegyzést tett közzé. Ez alaposan felkorbácsolta az indulatokat.

Facebook/Kadafalva hivatalos oldala

Dicséret vagy dorgálás volt a képviselő írása?

Nagyon úgy tűnik, hogy inkább dorgálásnak tartották Leviczky Cirill sorait Kadafalván, hiszen a kommentek erre utalnak. A Civilek Kadafalváért Egyesület elnöke, Román Tamás erre a posztra például azt írta:

„Amikor először meghírdettük a szemétszedést, a képviselő úr támogatásáról biztosított minket, miképp arról is biztosított minket, igéretet tett, hogy a szemétszedés során összegyűjtött szemetet elviteti az illetékesekkel.
Akkor még szó nem volt tulajdonosi jogviszony kutatásról, egyeztetett előzetes bejárásról stb… akkor még csak az akarat, a terv volt meg és a szóbeli támogatás.
Aztán jött a Covid-19 és el kellett halasztanunk az eseményt. Nem lemondani, lefújni akartuk hanem egy kialakult helyzet miatt elhalasztottuk.
Eszembe nem jutott hogy az új időpontban már a korábban megigért támogatása már nem hogy nincs, de kb még hibásnak is kellene érezzem magam, vagy az ott lévő önkéntesek, amiért össze mertük szedni az illegálisan lerakott (akármilyen) hulladékot.
Boncolgathatnám ezt mélyebben is, ám helyette szomorú vagyok és csalódott.
És csak annyit mondok tisztelt képviselő úr, tisztelt Kefag, tisztelt érintettek: SZÍVESEN!”

Király Roland, aki az egyesületet több akcióban is képviselte, és a szemétszedésnek is egyik szervezője volt, azt írta Leviczkynek címezve:

„Posztját elolvasva sokkot kaptam.”

Majd így folytatta:

Hasonló cikkünk:  A piacnál gyűjtött aláírást a Jobbik az 5 ezer forintos éves kamarai hozzájárulás eltörléséért

„Rengeteget dolgoztunk.
Tehát hibásak vagyunk mert összeszedtük a szemetet???
Hozzá nem értők vagyunk?
Megfenyeget a költségekkel?
Meg is bírságolnak?
Tudja mit?
A pékségem ki fogja fizetni, ha rajtunk marad a szemét, az elszállítást!
Ön zokon veszi ha civilek meg mernek szólalni, ha szemetet szednek, ha mernek kérdezni, ha mernek megmozdulni, ha mernek dolgozni a közösségért. Én megtettem mindent, gesztusokat tettem az egyesület is… Nem ezt érdemeltük. Kikérem magamnak! Ön megsértett engem.
Lehet, hogy kényelmes lenne ha Kadafalván senki nem szólalna meg és mindenki megelégedne azzal hogy semmi nincs itt.
Én azt mondom 2020 van. A dolgok változnak.
Sajnálom, ha ellenségnek tekint minket.
Én nem valaki ellen küzdők hanem valamiért. Ezen kérem gondolkozzon el…”

És még idézünk néhány kommentet:

„eddig senki száját nem tudta elhagyni a köszönöm szó. Bár nem értük csináljuk, hanemmagunkért és hogy Kadafalva szebb legyen. Jobb lett volna, ha az önkormányzat is részt vett volna, de sajnos nem volt hajlandóság, max sértődöttség. Lehet, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha visszavinnénk az erdőbe a szemetet és nézzük meg, hogy a profik hogyan csinálják…..”

„Kicsit ledorgálós volt a fenti levél, de megértettük hogyan működik. Nem vagyok telhetetlen…Tudom a helyem…és sokat nem várhatunk, mert megöregszünk. Mi megtettük amit tudtunk, most ha kérhetem segítsenek Önök is, meg fogom köszönni. Együtt többre megyünk, pontosabban, akkor talán haladunk is valamit előre.”

„Nem Kadafalván lakom de az erdő másoké is, köszönöm mindenkinek, aki részt vett a megtisztításában. Szomorú, hogy a vezetésnek ez a hozzáállása, inkább azon gondolkodhatna, hogyan lehet tetten érni az illegális lerakókat. Nem erőt fitogtatni kell, hanem cselekedni.”

„Tisztelt Képviselő Úr! Amennyiben az az elvárása, hogy az eredeti állapot visszaállitásra kerüljön kérem jelezze. Vonatkozik ez a szemétgyűjtésre és a fűnyirasra is.”

Aztán lett végül segítség, Kadafalva hivatalos oldala jeleze (a mondat megfogalmazása alapján Leviczky képviselő írhatta), hogy elszállítják az összegyűjtött hulladékot.

Facebook/Kadafalva hivatalos oldala

A veszélyes hulladék kivételével az elszállítás ma megtörtént. A kemény kommentek ellenére az egyesület ott volt hétvégén az óvoda melletti játszótér rendbetételén, amelyet Leviczky Cirill hirdetett meg. Egy bejegyzés szerint oda is vittek ásványvizet, így a kánikulában a frissítéssel nem volt gond.

Poll not found

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...