Adómentes pálinka és tovább szűkülő önkormányzatiság – itt az új adócsomag

0

Benyújtotta új adócsomag tervét a Pénzügyminisztérium az Országgyűlésnek, amelyben adóbürokrácia csökkentésére tesznek javaslatot. Kedvezőbb lehet a kiva, ingyenessé válik több ügyintézés, a NAV számos cégnek áfabevallás-tervezetet készít, és egyszerűsödik a hipa-bevallás, írja az ado.hu.

A családi adókedvezmény mintájára a bizonyos betegségek után járó személyi kedvezményt is az adóalapból számolják jövőre.

A kisvállalati adó (amely egy korábbi döntés alapján 11%-ra csökken) alapja a jövőben egymilliárd forint helyett hárommilliárd forint lehet, az adóalanyiság pedig abban az esetben szűnik meg, ha eléri a hatmilliárdot, illetve a nyilvántartott adótartozás az év végén meghaladja az egymilliót.

Minden Európai Unión kívül rendelt áru után 2021. július 1-től általános forgalmi adót kell fizetni.

Bérfőzetőnél legfeljebb évi 50 liter mennyiségig, magánfőzőnél pedig 86 literig nem kell jövedéki adót fizetni a pálinkafőzés után.

Emelkedik a dohánytermékekre kivetett jövedéki adó.

Tovább szűkülő önkormányzatiság

Az új adócsomag értelmében megszűnik – az adminisztrációs szempontból egyébként nehézséget okozó – építőipari tevékenységet terhelő ideiglenes helyi iparűzési adókötelezettség. A 180 napnál rövidebb ideig tartó építési tevékenységet 2021-től tehát nem terheli adófizetés. Az önkormányzatok azonban elesnek a területükön folyó átmeneti tevékenységek egyes bevételeitől.

A gépjárműadó esetében változás az, miután a kormány a válságkezelésre hivatkozva már elvonta az önkormányzatoktól a gépjárműadó helyben maradó részét, hogy az önkormányzat helyett a NAV lesz az illetékes. Mivel az önkormányzatoknak ezen adónemből érdemi bevételük nem lesz, ugyanakkor az adóztatás költségét az önkormányzatok viselnék, erre tekintettel az illetékes önkormányzati adóhatóságtól a feladat átkerül az állami adóhatósághoz.

Hasonló cikkünk  A fideszes szavazók harmada is az önkormányzatokra bízná a helyi döntéseket

Itt azonban meg kell jegyezni, hogy hiába építették ki az ASP E-önkormányzat nyilvántartást milliárdokért közpénzből, a pénzügyminisztérium inkább úgy döntött, hogy a gépjárműadó átkerül a NAV-hoz január 1-től. A kormány ezzel elvett egy adóztatási jogot az önkormányzatiságtól. A helyzetet pedig az bonyolítja majd, hogy az önkormányzati adóhatóság az elrontott esetek gépjárműadóját továbbra is köteles lesz megállapítani kivetéssel. Magyarán a “múltat” még az önkormányzati adóhatóság felé kell majd megfizetni.

Évek óta folyik a helyhatóságok kivéreztetése, ami a 2019-es őszi önkormányzati választásokon történt ellenzéki áttörést követően nagyobb lendületet kapott

A kormány a válságkezelésre hivatkozva elvonta Kecskeméttől (is) a gépjárműadóból származó bevételt, aminek tervezett mértéke 2020-ban 415 millió forint.

Az önkormányzatok egy részét érintő másik nagy tétel, hogy a kormány jelentősen megemelné az önkormányzati szolidaritási adó hozzájárulás mértékét a tehetősebb önkormányzatoknál. (Ezt az adót azok az önkormányzatok fizetik 2017 óta, amelyeknél viszonylag magas az egy lakosra jutó iparűzési adóerő.) Kecskemét 2020-ra nézve 1,4 milliárd forintot köteles befizetni a központi költségvetésbe szolidaritási hozzájárulás címén. Ez az összeg kerül megemelésre.

És mindemellett itt a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés, ami jelentős bevételt kiesést fog okozni az önkormányzatoknak. A válság miatt az iparűzési adónak csak egy része folyik be a kecskeméti kasszába, ami 2021-ben fog jelentkezni, és majd hiányozni. A város 12 milliárd forint iparűzési adóbevétellel kalkulált eredetileg 2020-ban, ami a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaeséssel már biztosan 1,5 milliárddal kevesebb lesz, mint arról beszámolt korábban Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is.

Hasonló cikkünk  Megszorító csomagot küldött Orbán Viktor Kecskemétnek

Mi jöhet még?

Az önkormányzatok felől nézve – vadabb ötletek is szárnyra kaptak már: a Parragh László vezette, számos alkalommal a kormányzati terveket megszondáztató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslatai között az is feltűnt még a koronavírus-válság előtt, hogy magát a helyi iparűzési adót szüntetnék meg. Ez ellen nemcsak ellenzéki, de több fideszes önkormányzat is tiltakozott, és azt az önkormányzatiság megszüntetésének vélték. A tervet azóta pihentetik.

Szó van továbbá arról is, hogy a gépjárműadó elvételének mintájára az idegenforgalmi adót is elvonhatják. Ez pedig főleg azokat a településeket érintené negatívan, ahol jelentős a turizmus.

A témához kapcsolódó korábbi cikk

Szemereyné Pataki Klaudia: „Hét bő esztendő után hét szűkebb esztendő következik”