fbpx
10.3 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Adómentes pálinka és tovább szűkülő önkormányzatiság – itt az új adócsomag

- Advertisement -

Benyújtotta új adócsomag tervét a Pénzügyminisztérium az Országgyűlésnek, amelyben adóbürokrácia csökkentésére tesznek javaslatot. Kedvezőbb lehet a kiva, ingyenessé válik több ügyintézés, a NAV számos cégnek áfabevallás-tervezetet készít, és egyszerűsödik a hipa-bevallás, írja az ado.hu.

A családi adókedvezmény mintájára a bizonyos betegségek után járó személyi kedvezményt is az adóalapból számolják jövőre.

A kisvállalati adó (amely egy korábbi döntés alapján 11%-ra csökken) alapja a jövőben egymilliárd forint helyett hárommilliárd forint lehet, az adóalanyiság pedig abban az esetben szűnik meg, ha eléri a hatmilliárdot, illetve a nyilvántartott adótartozás az év végén meghaladja az egymilliót.

Minden Európai Unión kívül rendelt áru után 2021. július 1-től általános forgalmi adót kell fizetni.

Bérfőzetőnél legfeljebb évi 50 liter mennyiségig, magánfőzőnél pedig 86 literig nem kell jövedéki adót fizetni a pálinkafőzés után.

Emelkedik a dohánytermékekre kivetett jövedéki adó.

Tovább szűkülő önkormányzatiság

Az új adócsomag értelmében megszűnik – az adminisztrációs szempontból egyébként nehézséget okozó – építőipari tevékenységet terhelő ideiglenes helyi iparűzési adókötelezettség. A 180 napnál rövidebb ideig tartó építési tevékenységet 2021-től tehát nem terheli adófizetés. Az önkormányzatok azonban elesnek a területükön folyó átmeneti tevékenységek egyes bevételeitől.

A gépjárműadó esetében változás az, miután a kormány a válságkezelésre hivatkozva már elvonta az önkormányzatoktól a gépjárműadó helyben maradó részét, hogy az önkormányzat helyett a NAV lesz az illetékes. Mivel az önkormányzatoknak ezen adónemből érdemi bevételük nem lesz, ugyanakkor az adóztatás költségét az önkormányzatok viselnék, erre tekintettel az illetékes önkormányzati adóhatóságtól a feladat átkerül az állami adóhatósághoz.

Itt azonban meg kell jegyezni, hogy hiába építették ki az ASP E-önkormányzat nyilvántartást milliárdokért közpénzből, a pénzügyminisztérium inkább úgy döntött, hogy a gépjárműadó átkerül a NAV-hoz január 1-től. A kormány ezzel elvett egy adóztatási jogot az önkormányzatiságtól. A helyzetet pedig az bonyolítja majd, hogy az önkormányzati adóhatóság az elrontott esetek gépjárműadóját továbbra is köteles lesz megállapítani kivetéssel. Magyarán a „múltat” még az önkormányzati adóhatóság felé kell majd megfizetni.

Hasonló cikkünk:  Egy szolnoki eset is rávilágít a postai dolgozók elleni támadásokra

Évek óta folyik a helyhatóságok kivéreztetése, ami a 2019-es őszi önkormányzati választásokon történt ellenzéki áttörést követően nagyobb lendületet kapott

A kormány a válságkezelésre hivatkozva elvonta Kecskeméttől (is) a gépjárműadóból származó bevételt, aminek tervezett mértéke 2020-ban 415 millió forint.

Az önkormányzatok egy részét érintő másik nagy tétel, hogy a kormány jelentősen megemelné az önkormányzati szolidaritási adó hozzájárulás mértékét a tehetősebb önkormányzatoknál. (Ezt az adót azok az önkormányzatok fizetik 2017 óta, amelyeknél viszonylag magas az egy lakosra jutó iparűzési adóerő.) Kecskemét 2020-ra nézve 1,4 milliárd forintot köteles befizetni a központi költségvetésbe szolidaritási hozzájárulás címén. Ez az összeg kerül megemelésre.

És mindemellett itt a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés, ami jelentős bevételt kiesést fog okozni az önkormányzatoknak. A válság miatt az iparűzési adónak csak egy része folyik be a kecskeméti kasszába, ami 2021-ben fog jelentkezni, és majd hiányozni. A város 12 milliárd forint iparűzési adóbevétellel kalkulált eredetileg 2020-ban, ami a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaeséssel már biztosan 1,5 milliárddal kevesebb lesz, mint arról beszámolt korábban Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is.

Mi jöhet még?

Az önkormányzatok felől nézve – vadabb ötletek is szárnyra kaptak már: a Parragh László vezette, számos alkalommal a kormányzati terveket megszondáztató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslatai között az is feltűnt még a koronavírus-válság előtt, hogy magát a helyi iparűzési adót szüntetnék meg. Ez ellen nemcsak ellenzéki, de több fideszes önkormányzat is tiltakozott, és azt az önkormányzatiság megszüntetésének vélték. A tervet azóta pihentetik.

Szó van továbbá arról is, hogy a gépjárműadó elvételének mintájára az idegenforgalmi adót is elvonhatják. Ez pedig főleg azokat a településeket érintené negatívan, ahol jelentős a turizmus.

A témához kapcsolódó korábbi cikk

Kecskemét kivéreztetése ellen tiltakozik az ellenzék

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...