fbpx
16.1 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

2021-ben ezekre számíthatunk a Szövetség képviselőitől – cikksorozat

- Advertisement -
Körkérdésben fordultunk a kecskeméti önkormányzati képviselőkhöz. A Fidesz-KDNP és a Szövetség a Hírös Városért frakció tagjait egyformán arról kérdeztük, hogy milyen fontosabb eredményekről számolnának be 2020-ban. Hogyan változtatta meg a képviselői munkát a COVID-19 járvány? Mit terveznek 2021-ben? És hogyan értékelik az önkormányzatiságot érintő kormányzati intézkedéseket, amiről országos szintű vita bontakozott ki.
A beérkezett képviselői válaszokat témánként több cikkben közöljük az év utolsó napjáig. A Szövetség frakciójából többen is küldtek beszámolót, a kormánypárti képviselőktől azonban nem kaptunk válaszokat. Előző cikkünkben az eredményekről számoltunk be.

A járvány jelentősen átalakította a képviselői munkát

Bodrozsán Alexandra, az 1. számú választókerület (Petőfiváros) képviselője kiemelte:
„Írásos előterjesztéseket tavasszal nem kaptunk, múlt hónapban viszont már munkamegbeszélésen tárgyaltuk meg a képviselő-testülettel az aktuális ügyeket.”
Emellett pedig ott segített, ahol tudott, jegyzi meg a képviselő: „momentumos csapatommal maszkot osztottunk a körzet lakóinak és háziorvosainak, illetve egy nagylelkű lakossági felajánlás által számítógépet vittem egy rászoruló családnak, hogy a gyermekek részt tudjanak venni az online órákon.”
Józsa Bálint, az 5. számú választókerület (Széchenyiváros) képviselője nyilatkozta:
„Nem sikerült a tanácsadó testületi üléseket megtartani. A választókerületi költségvetést is felemésztette a vírus elleni védekezés.”
A vállalkozásokkal karöltve tudtuk segíteni a Margaréta Otthont – emeli ki Józsa Bálint, aki továbbá a képviselőtársaival együtt segítette maszkokkal és egyéb adományokkal a kecskeméti mentősöket, illetve személyesen segített az azt igénylőknek a bevásárlással.

Szőkéné Kopping Rita, Bodrozsán Alexandra, Józsa Bálint / Fotó: kecsUP

Dr. Tóth Szilárd, a 7. választókerület (Vacsi köz, Külső-Bethlenváros) képviselője annak adott hangot, hogy:
„…a járvány miatt az egyéni választókerületeket megillető 6 millió forint összegű képviselői keretet 2020. évre teljesen felfüggesztették.”
A vírus új típusú fellépést követelt – hangsúlyozza Tóth Szilárd, aki elmondta: „többször képviselői illetményemből maszkot varrattam, illetve maszkosztást és szabadtéri fogadóórákat szerveztünk, ahol a térségi Polgárőrséggel karöltve, illetve később már annak tagjaként próbáltam meghallgatni a polgárok panaszait.”
Király József, a 8. választókerület (Belváros, Árpádváros) képviselője hangsúlyozta:
„…havonta szerveztem fogadóórákat, és amikor a pandémia közbeszólt, akkor pedig telefonon fogadtam az észrevételeket.”
Majd hozzátette:
„Szerencsére a kecskemétiek nyitottak a párbeszédre, és rengetegen kerestek meg olyan problémákkal, amelyek nagy része már korábban is felvetődött, ám nem találtak megértő fülekre.”

2021-ben ezekre számíthatunk a képviselőktől

Bodrozsán Alexandra, az 1. számú választókerület (Petőfiváros) képviselője:
„2021-ben sem nézhetem ölbe tett kézzel, hogy egyre több honfitársam hagyja el az országot, Kecskemét és térsége pedig belesüllyedt a Fidesz nemtörődömségének állóvizébe. Mindig az hajt, hogy a Momentum tagjaként új színt tudjak vinni a politikába a befásult reflexek helyett, és nap mint nap azért dolgozzak, hogy a térségben és az országban élő embereknek jobb legyen.”
Bodrozsán Alexandra úgy látja, hogy: „Kecskemétet és környékét elhanyagolták az elmúlt években, két országgyűlési képviselőnk, dr. Zombor Gábor és dr. Salacz László pártutasítás szerint, a helyiek érdekét semmibe véve nyomogatja a gombot az Országgyűlésben. Bács-Kiskun megye igenis jobbat érdemel!”
Józsa Bálint, az 5. számú választókerület (Széchenyiváros) képviselője nyilatkozta:
„Több indítvány ötlete is a fejemben van, ami kifejezetten a várost érinti. A városrésszel kapcsolatban pedig a kampányban is megfogalmazott tervek megvalósítása a cél.”
Ezek közül Józsa Bálint ezeket emelte ki: „Biztonságos közlekedés megvalósítása, élhetőbb, zöldebb környezet megteremtése, nagy igény van a kutyafuttatóra. Reméljük a terveket nem fogja ellehetetleníteni a pandémia. Tovább kell haladni a megkezdett úton.”
Dr. Tóth Szilárd, a 7. választókerület (Vacsi köz, Külső-Bethlenváros) képviselője a legfontosabb feladatai közé ezeket sorolta:
Tanácsadó testület munkájának megkezdése. Egy közösségi ház megteremtése. Köztéri árkok felmérése és fokozatos rehabilitációja. Az esőelvezetés problémáinak kezelése, esőelvezető csatornák felmérése, ahol szükséges takarítása. Szelektív hulladékgyűjtés szélesítése, zöldhulladék kezelése.
Városrészi honlap elkészítése. Rendszeres utcafórumok, ahol a kisebb lokális problémákat tárják fel. Gyorshajtás problémáinak kezelése. Volt Tüdőkórház és Csecsemőotthon épületének és környezetének stabilizálása. Közvilágítás felmérése, ahol szükséges sűrítése. Földutak állapotának fokozottabb és sűrűbb javítása.

Lejer Zoltán, Király József, Tóth Szilárd, Szőkéné Kopping Rita / Fotó: kecsUP

Király József, a 8. választókerület (Belváros, Árpádváros) képviselőjének ezek a rövid és a hosszú távú tervei:
„…a hulladékgyűjtők körüli áldatlan állapotok felszámolása. […] Ha pedig szükséges, mint ahogy arra már van is példa a Rávágy téren, akkor a környezetbe illő módon kell zárható egységeket kihelyezni.”
Király József a kutyatartók helyhiányát úgy oldaná meg, hogy kutyafuttatót alakítana ki, vagy az Árpádvárosban, a II. Rákóczi Iskola környékén vagy a vasútkertben.
Sürgős feladatának érzi a belvárosi zöldfelületek fokozottabb gondozását, a fásítás kiterjesztését, illetve az öreg fák leváltását. Egyik példa erre a Nagykőrösi utca, ahol véleménye szerint el kell kezdeni a fák leváltását, és ezzel együtt az utcakép megújítását. „Az első 70 méteren a volt Bőrkórház és a régi Posta Bank megújul egy magáncég által, erre kapcsolódhatna rá a város, és még egy 20-30 méterrel, egészen a Csokonai utcáig megújulhatna a teljes utcafront.” – ecseteli terveit Király József.
A Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság elnökének, Király Józsefnek a hosszabb távú tervei között ezek szerepelnek:
A távolsági buszokat ki kell vinni a belvárosi forgalomból, aminek a koncepciója már folyamatban van. A Kisfaludy Háznál a szökőkutat mielőbb rendbe kell tenni a sétányon. A Luther Palota ügyét rendezni kell az Evangélikus Egyházzal karöltve. A városnak a KIK-FOR Kft. kezelésében is vannak ott bérlakásai, így ez közös feladat.
Az Árpádvárosban és Belvárosban a parkolóhelyek rendezésére nagyobb hangsúlyt kell fektetni. „Terveim között szerepel, hogy kintebb eső részeken, például a Béke téren, Budai kapunál, Ceglédi útnál, Kurucz térnél létrehoznánk nagyobb parkolókat, ahonnan aztán gyalog vagy tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető lesz a belváros, így a forgalom is csökkenne a körúton belül.” – mondja Király József, aki a belváros tehermentesítése ügyében már többször felszólalt az elmúlt években.
A városközponti rendezvények tekintetében is felül kell vizsgálni, hogy mit és hol rendezünk meg.
És legvégül itt a KTE pálya ügye is. Király József erről ezt mondja:

Hosszú évek óta üresen áll a volt KTE pálya

„Sokadik tulajdonosa van már a területnek, és eddig nem sikerült megtudnunk fejlesztési szándékaikat. Fel kell élénkíteni a kapcsolatot, és ha az új tulajdonosnak nincsenek különösebb tervei, akkor nekünk kell egy olyan ajánlatot tenni, amivel a kecskemétiek használatba vehetik sportolásra, rekreációs célokra a pályát a végleges beépítésig annak érdekében, hogy álljon parlagon.”
Lejer Zoltán, a Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrár Bizottság elnöke így nyilatkozott:
„Az élet és a város sem lesz olyan, amilyen a járvány előtt volt, sok minden megváltozott. Erre kell felkészülnünk 2021-ben és ehhez kell a kormányzó- és az ellenzéki erőknek is alkalmazkodniuk.”
Lejer Zoltán hozzátette, hogy:
„A várost érintő innovációra és valós eredményekre várnak a kecskemétiek, mert elsősorban nem a politikai iszapbirkózásra kíváncsiak. Ehhez fogok benyújtani több indítványt is tavasszal, amik már részben elkészültek. Van bőven feladatunk a helyi mezőgazdaság megerősítésében, a helyi élelmiszerbiztonság területén, illetve a környezetbarát városi közlekedés megteremtésében.”
Folytatjuk. A következő, egyben cikksorozatunk záró írásában arról fogunk írni, hogy a kecskeméti képviselők miként ítélik meg az önkormányzatokat érintő kormányzati megszorító intézkedéseket.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...