fbpx

FRISS HÍREK

Politikai alapú döntésekről, torzított valóságábrázolásról számoltak be az MTI fotósai

- Advertisement -

A Szabad Európa hosszú cikkben írt arról, hogy nem csak a szöveges híreknél, a fényképeknél is érvényesül a kormánypárti szerkesztés az Magyar Távirati Irodánál, az állami hírügynökségnél dolgozó fotósok politikai alapú döntésekről, torzított valóságábrázolásról számoltak be.

A lap arról is írt, hogy tavaly március 25-én egy sorozatban olyan fotót közölt az MTI, amin egy pár, a Szent László Kórháznál földre dobott gumikesztyű szerepelt. A képet visszavonták, a fotószerkesztőség vezetőjét pedig felmentették a posztjáról (fotósként ott maradt). A Szabad Európa úgy tudja, azért, mert olyan kép jelenhetett meg, ami „nem megfelelően jeleníti meg a koronavírus elleni védekezést”.

Egy fotós azt mondta: „Az MTI-nél a kezdetek óta fontos volt a mindennapi élet archiválása, hogy az archívum alapján az utókor képet kaphasson az adott kor viszonyairól. Az MTI értéket teremtett, az archívum nemzeti érték, és fontos forrás az 50-es évektől kezdődően.” De mára ezt a feladatát egyáltalán nem látja el a hírügynökség, a szociális témák szinte teljesen kiszorultak a képanyagokból, „már csak kézfogás és propaganda van benne” – mondta.

Azt is mondták a Szabad Európának, hogy: „Amikor az MTVA-ba megindultak a nagy pénzek, akkor nálunk is megjelentek a Fidesz emberei, akiknek nem volt szakmai tapasztalatuk, mégis ők mondták meg, mi mehet és mi nem.”

Hasonló cikkünk:  A magyarok költik a legkevesebbet az EU-ban

A lap forrásai szerint fordulópont volt a 2015-ös menekültválság: a fotósok utasításba kapták, hogy gyerekről, nőről ne készítsenek fotót, mert az úgysem fog megjelenni, a képaláírásokban pedig nem használhatták a menekült szót. „Egyértelmű utasítás volt, hogy csak életerős férfiakat fotózhatunk” – mondta egyikük. A másik fotós szerint a férfiakat sem volt szabad elesettnek ábrázolni, de eleinte néhány nőt, gyereket ábrázoló képet még így is becsempésztek a hírfolyamba.

A lap több példát is felhoz példaként arra, hogy az MTI fotószerkesztősége kormánypárti, például az október 11-i időközi országgyűlési választások előtt, amikor a tiszaújvárosi választáson múlt a Fidesz-KDNP parlamenti kétharmada, a kampányidőszakban a Fidesz jelöltjéről, Koncz Zsófiáról 40 fotót közöltek (átadón, alapkőletételen, jótékonysági eseményen, a választókörzetben élő családok meglátogatása közben), az ellenzék közös jelöltjéről, Bíró Lászlóról egyetlen fotót sem találtak.

Tavaly a Szabad Európa hozta nyilvánosságra azokat a hangfelvételeket, amiken Bende Balázs, az MTVA vezető szerkesztője arról beszélt, hogy náluk nem az ellenzéket támogatják, és az anyagok készítése során ezt vegyék figyelembe. A Médiatanács nem indított vizsgálatot az ügyben.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...