Fekete-Győr: A Lex Szemereyné egy jogszerűtlen és erkölcstelen álláshalmozás utólagos kimagyarázása

0
Bodrozsán Alexandra és Fekete-Győr András

A Momentum elnöke is megszólalt Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármesterének összeférhetetlenségi aggályában. Amelyet a benyújtott törvényjavaslat óta (egy polgármester lehetne egyszerre városvezető és egy egyetemi alapítványnál is pozícióban) a Momentum már nem is aggálynak, hanem egyenesen összeférhetetlennek nevez. Azzal az indokkal, hogy amennyiben ezt a változtatást most tennék bele a törvénybe, akkor ez azt jelenti, hogy eddig nem volt jogszabályi alapja annak, hogy Kecskemét polgármestere két helyről is fizetést vegyen fel.

Fekete-Győr András posztjában igyekszik összefoglalni, mi történt eddig.

“A Neumann János Egyetemet 2016-ban Matolcsy György és családja hozta össze a korábbi Kecskeméti és Szolnoki Főiskola összegyúrásával, és tette meg unortodox gazdaságelméletének képzési központjává. Azóta közpénzmilliárdokból sorra húzzák fel az új egyetemi épületeket, a Magyar Narancs szakértői becslései szerint 40-50 milliárdos nagyságrendben. Tavaly augusztusban pedig a Fidesz az egész egyetemet állami kézből magánkézre játszotta át a Neumann János Egyetemért Alapítvány fenntartásába. Ennek az alapítványnak a felügyelőbizottságába került bele 1,6 milliós havi fizetésért Matolcsy György rokona, Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia.”

Utána arról ír a Momentum elnöke, hogy Bodrozsán Alexandra önkormányzati képviselő rámutatott arra, hogy nem csupán erkölcsileg, de jogilag is aggályos, hogy a polgármesternek két fizetése van. Mégsem mondott le az összeférhetetlen tisztségről, ahogyan egy normálisan működő nyugati országban ez ilyenkor szokás.

Hasonló cikkünk  Központi mondatokkal kérik fideszes polgármesterek az ellenzéket, hogy ne legyen előválasztás

“De mivel a Fidesz Oroszországtól, Kazahsztántól és Kínától veszi a mintákat arról, hogyan kell kormányozni, ezért a Momentum vizsgálódásaira válaszul a legabszurdabb megoldást találták ki. Április 1-jén törvénymódosítást nyújtottak be, melyben külön beleírták az összeférhetetlenségre vonatkozó kivételek közé a „közérdekű vagyonkezelő alapítvány felügyelőbizottságának tagja” pozíció megnevezését. Probléma megoldva.” – írja a pártelnök, aki szerint:

Személyre szabott törvény egy jogszerűtlen és erkölcstelen álláshalmozás utólagos kimagyarázására: az orosz elnök is elégedetten csettintene, ha látná.

Fekete-Győr András azzal fejezi be a posztot, hogy “Magyarország nyugati ország, és nyugaton a politikusoknak mindenki máshoz hasonlóan el kell számolniuk a tetteikkel. A törvénymódosítás egyben elismerése annak, hogy az eddigi törvény szövege szerint Kecskemét polgármesterének pozíciója nemcsak morálisan, de jogilag is összeférhetetlen volt az 1,6 milliós felügyelőbizottsági tagságával.”

Hasonló cikkünk  Összeférhetetlenségi aggály: A Bács megyei kormányhivatal informálódik