Már pénteken vitáznak a parlamentben a Lex Szemereynéről

0
azonnali.hu/flickr/Dmitry Dzhus

A pénteki, tehát az április 9-i napra tűzte ki tárgyalásra az országgyűlés elnöke azt a törvényjavaslatot, amely megengedné a 3000 főnél népesebb települések polgármestereinek, hogy például egyetemeket működtető alapítványok kuratóriumaiban és felügyelőbizottságaiban is pozíciót és fizetést kapjanak.

Köztudott egy ideje, hogy Kecskemét polgármestere a Neumann János Egyetemért Alapítvány felügyelőbizottságának tagja (FB tag), havi 1,6 milliós fizetésért (a polgármesteri fizetése mintegy 1 millió forint). Miután a fővárosi kormánymegbízott korábban arról beszélt hasonló ottani esetekben, hogy törvénytelen, ha egy városvezető két helyről is fizetést vesz fel, felmerült Szemereyné Pataki Klaudiával kapcsolatban az összegférhetetlenségi aggály.

A Bács megyei kormányhivatal a mai napig nem foglalt állást (lassan másfél hónapja), hogyha ez törvénytelen a fővárosban, akkor Kecskeméten vajon mi a helyzet. Azonban a szintén erről érdeklődő Szél Bernadett országgyűlési képviselőnek elküldték az önkormányzati törvény módosítására tett javaslatot, amiről legfelül írtunk.

A törvényjavaslat már a képviselők elé is kerül most pénteken, ez olvasható a parlament.hu oldalon. A 9 órakor kezdődő ülés a tervek szerint 22 óráig tart. Ebben az időben vitáznak majd erről a javaslatról is. Pénteken kezdenek vitázni azokról az alapítványokról is, amelyek állami vagyonnal megtámogatva működtethetnek a korábbiakon felül további magyar egyetemeket. Kecskeméten már ilyen alapítvány áll az egyetem mögött.

Úgy tudjuk, hogy Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független képviselők felszólalnak majd a kecskeméti polgármestert érintő törvénymódosító javaslatnál.

Közben Bodrozsán Alexandra arról írt, hogy a törvénymódosítással ismerték el, hogy eddig nem lehetett volna FB tag a polgérmester az egyetemi alapítványnál, tehát a fizetését sem vehette volna fel. Ezért azt kérdezte levélben a polgármestertől, hogy mikor akarja visszafizetni ezt a kb. 13 millió forintot.