fbpx

FRISS HÍREK

Csábít az üzbég és a moszkvai egyetem, jó lesz Erasmus helyett

- Advertisement -

A Miskolci Egyetem karácsony előtt pár nappal szamarkandi és moszkvai ösztöndíjlehetőséget kínált a hallgatóinak – akkor, amikor a nyilvánosság számára még ki sem derült, hogy baj lesz a jövőben az Erasmus-programokkal. Az Universitas Miskolciensis Alapítvány kuratóriumi elnöke Varga Judit igazságügyi miniszter.

A Neptun informatikai rendszeren keresztül érkezett az üzbegisztáni ajánlat. A szamarkandi „Silk Road” International University of Tourism and Cultural Heritage egyéves mesterpogramjára a magyar diákokat ilyen bónuszokkal csábították:

  • retúr repülőjegy turistaosztályon;
  • havi 500 USD értékű ösztöndíj;
  • havi 100 USD értékű kollégiumi lakhatási támogatás;
  • 100 USD értékű utazási támogatás az Üzbegisztán ősi városaiba történő látogatásra, évente két alkalommal.

Az intézmény egyébként az ország első olyan egyeteme, ahol angol nyelven folyik az oktatás.

Öt magyar hallgató számára teszik lehetővé, hogy 2023-ban kezdjék meg mesterszintű tanulmányaikat – derül ki az üzbég állami ösztöndíj üzenetéből. Két diákot már most februárban várnak, hárman pedig szeptembertől tanulhatnak Szamarkandban.

„Platonov Valery, az Orosz Nagykövetség tanácsosa levélben tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztériumot arról, hogy az orosz fél lehetőséget biztosít külföldi állampolgárok számára, hogy különböző szintű és időtartamú programok keretében a szövetségi költségvetés terhére, tehát ösztöndíj alapon, oroszországi egyetemeken tanuljanak. Az orosz nyelv ismerete nem előfeltétele az oroszországi egyetemre való felvételnek. Abban az esetben, ha a felvételiző nem beszél oroszul, lehetősége van arra, hogy egy tanéven keresztül az előkészítő karon a nyelvet tanulja, majd ezután kezdje meg a választott szakirányú képzést. A 2023/24-es tanévben Magyarország számára 44 hely biztosított. Az ösztöndíjas képzésre a felvételi eljárást a budapesti Orosz Kulturális Központ az Oroszországi Föderáció Magyarországi Nagykövetségével együtt bonyolítja le” – szól a másik decemberi üzenet.

Hasonló cikkünk:  Oscar-díj: Mihalek Zsuzsa vihette haza a szobrot, mint a legjobb látványtervező

január ötödikén újabb levél érkezett a Neptun adminisztrátorától, amelyben azt közölték a diákokkal, hogy megnyílt a regisztráció lehetősége az education-in-russia.com weboldalon. Az ösztöndíjas képzésre érdeklődőknek február elsejéig kell kitölteni a jelentkezési lapot, majd e hónap végéig várják az orvosi dokumentumok és más szükséges papírok hiteles fordításait.

via Magyar Hang

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...