fbpx

FRISS HÍREK

Amikor minden lehet művészet – Rónai Viktor képzőművész a márciusi Hónap Alkotója

- Advertisement -

Március 3-án mutatkozott be a Hónap Alkotója, Rónai Viktor. Tárlata szembesíti a befogadót a provokatív művészet múltjával, és reflektál annak mai szerepére, amikor egyre magasabb az ingerküszöb a kortárs galériákban. A Dichotóm expresszió kiállítás cement-objektje és vászonképei sokk helyett egy egészen más érzést váltanak ki a közönségből. 

A Hírös Agóra Panoráma termében rendezett kiállítást Szigeti Kármen-Szofia kiállítás-rendező nyitotta meg. Arról beszélt, hogyan inspirálta a képzőművészt az értéktelen anyagokat és tárgyi töredékeket felhasználó arte povera és a szó szerint formátlanságot jelentő informel provokatív irányzata. Az így született, mára elfogadott gesztusok új értelmet és teret nyertek posztinternet művészetében. “Ma már a social mediának köszönhetően minden lehet művészet és bárki lehet művész.”

Rónai Viktor és Szigeti Kármen / Fotó: Józsa Réka; Hírös Agóra

Az esztétika és anti-esztétika dichotómiájának érzékeltetését Rónai szokatlan anyaghasználatában látta. “A vásznat, mint hordozót anyagában merevebb, térben dominánsabb anyagra cserélte, az olajat pedig cementre, vakolatra, és zománcfestékre. Viktor anyaghasználatában az inspirálóan nehezet és a fajsúlyosat ötvözi lágy behatással.

Rónai Viktor művészeti tanulmányait Bruncsák András Szabadiskolájában kezdte majd a Pécsi Tudományegyetem festőművész szakán folytatta. Az egyetemi évek alatt dolgozott építkezéseken burkolóként. “Pécsen tanították meg, hogy nem csak olaj meg vászon van a festéshez, hanem bármivel dolgozhatok.” Fejtette ki a cikk írójának. Arra kérdésre, fontos-e számára a provokáció, részletes választ adott.

Hasonló cikkünk:  Nyulakra, őzekre, rókákra vadásznak a reptéren

Fotó: Józsa Réka; Hírös Agóra

“Nincs meghatározó mozdulat a kortárs művészeti szférában. Duchamp óta minden művészet, a mélyebb elfogadásból adódóan kiszélesedett a művészeti diskurzus. Onnantól kezdve, hogy be lettek hozva ezek a provokatív anyagok a 20. század második felében, automatikusan elfogadottá váltak.

Minden helyszínt meg tudunk szokni, bármennyire is kényelmetlen. Idővel hozzászokik az szem és az elme. Pont ezért nehéz provokatívat létrehozni. Azzal hogy ilyen anyagokat használok, valamennyire még mindig célom. Próbálom minél dadistábban, Fluxus-szerűen megközelíteni a dolgokat.”

Fotó: Józsa Réka; Hírös Agóra

Munkái a hétköznapok kopottságát és repedéseit, valamint a birtokolt tárgyak természetellenes polírozottságát idézik fel. A törmelék, amin járunk, egy galéria falán nyer új értelmet, kiragadva a bomlás folyamatából. Ezt a homeosztatikus állapotot érzékeltetik a vászonra felvitt nyers gesztusok, a taposás és könyörtelenség nyoma, a lefolyó fekete sávok, de a kiállítás egyetlen cement-objektjének hamis könnyűsége is.

Rónai Viktor Dichotóm Expresszió kiállítása megtekinthető március 25-ig a Hírös Agóra Panoráma termében. Még több alkotása elérhető a művész Instagram fiókján.

Képek: Józsa Réka; Hírös Agóra

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bezárt a Szilvási Áruház, de mi lesz a helyén?

Húsz, harminc, majd a végén már ötven százalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...