fbpx

FRISS HÍREK

„Társadalomra veszélyes cselekmény” miatt 150 ezer forintra bírságolták Pankotai Lilit

- Advertisement -

Gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértés miatt 150 ezer forintra büntette a bíróság Pankotai Lilit. Ez a maximálisan kiszabható összeg. A büntetés a május 3-i budapesti tüntetésről szól, amikor Pankotai a Karmelita Kolostorhoz hívta a Clark Ádám téren összegyűlt tüntetőket. A döntésről szóló határozatot a Mérce szerezte meg, amit a 24.hu is szemlézett.

Május 3-án a Lánchíd lábánál tüntettek, aminek a lezárása után Pankotai felhívására az összegyűlt diákok a Dísz térre mentek. Miután nem engedték őket tovább, néhányan a felújítás alatt álló Honvéd Főparancsnokság épületét körülvevő építési kordont áttörve próbáltak meg a Miniszterelnöki Hivatal épületéhez jutni. A rendőrök végül könnygázzal és gumibottal szorították ki őket a térről.

A hatóság elismerte, hogy a 18 éves aktivistát szabálysértés miatt két éven belül sem a hatóság, sem bíróság jogerősen nem marasztalta el és helyszíni bírsággal sem sújtották – derült ki a határozat szövegéből. Ettől függetlenül a szabálysértési hatóság ezt a cselekményt „társadalomra veszélyessége” miatt enyhítő körülményként értékelni nem tudta, így a maximálisan kiszabható 150 ezer forintos bírságot rótta ki rá. Pankotai Lilit az egy héttel korábbi, szintén könnygázba fulladó tüntetés után is megbírságolták, akkor 100 ezer forintra.

Hasonló cikkünk:  A szegedi egyházi sportközpont a megengedettnél jóval melegebb termálvizet enged vissza a szabadba

Hegyi Szabolcs, a TASZ-szakértője, és Pankotai jogi képviselője elmondta a döntéssel kapcsolatban, hogy már az első alkalommal kiszabott 100 ezer forint is nagyon magas büntetés egy olyan fiatalnak, akinek ez volt első szabálysértése, lehetett volna ez 20 vagy 50 ezer forint is. Szerinte a mostani 150 ezer forintos összegnek elriasztó jellege van, hogy a tüntető többet ne próbálkozzon. Mivel az első büntetés még nem is jogerős, így nem indokolt arra hivatkozni, hogy korábban már történt szabálysértés, ennek tükrében nem indokolt a bírságösszeg emelkedése sem – mutatott rá Hegyi.

„Nyilvánvalóan a fő cél, a siker az lenne nekik, ha én eltűnnék a tüntetésekről” – nyilatkozta Pankotai Lili a Mércének, és hozzátette, hogy nem számított másra, egyáltalán nincs meglepve.

Az ő generációjának már nincs veszítenivalója, így a bírság sem fogja eltántorítani a céljaitól – mondta. Hozzátette, hogy gyűjtéssel szeretnék előteremteni a bírság összegét, az azon felül bejövő esetleges összegeket pedig további demonstrációkba invesztálnák, hogy még véletlenül se a kormány zsebében kössön ki.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...