fbpx

FRISS HÍREK

Jövő évtől esküt kell tenniük a pedagógusoknak, ha tanítani akarnak

- Advertisement -

Az új pedagógus életpálya törvény végrehajtási rendeletének tervezetében van egy passzus, ami szerint 2024 május 31-étől csak akkor tölthetnek be pedagógus munkakört a pedagógus szakképesítéssel vagy szakképzettséggel rendelkezők, ha felsőoktatási intézményben esküt tettek. Az nem derül ki, hogy pontosan mire kell majd esküdniük.

A tervezetből kimaradtak a pedagógusok bérezésére vonatkozó részletszabályok is. A korábban státusztörvény néven elhíresült Púétv. meglehetősen széles sávokban határozta meg a pedagógusoknak adható bérek mértékét, és nincs szabály arról a végrehajtási rendeletben, hogy a pontos bérek megállapításához szükséges szempontokat a munkáltatók hogyan alkalmazzák.

A rendelet-tervezetből úgy tűnik, hogy az Orbán-kormány további pedagógushiányra készül. A természettudományos tanárokból van a legnagyobb hiány, ezért lehetővé tenné a rendelet, hogy biológia, fizika vagy kémia szakos tanárok is taníthassák az integrált természettudomány tantárgyat hetedik és nyolcadik évfolyamon – ha például a tantárgy oktatásához csak egy kémiatanár áll rendelkezésre, neki fizikát és biológiát is kell majd tanítania.

Hasonló cikkünk:  Értem- nem értem- de mégis értem: a Magyar Péter jelenség egy influenszer szemével

Hiány van pedagógiai asszisztensekből is, ezt a tervezet úgy orvosolná, hogy a jelmez- és viselettáros, a hangszerkarbantartó és a pedagógiai felügyelő munkakörök megnevezését átírják pedagógiai asszisztensre, a gyermek- és ifjúságvédelmi munkakört pedig gyógypedagógiai asszisztensre.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...