fbpx
17.1 C
Kecskemét
2023. szeptember 22., péntek

FRISS HÍREK

Jövő évtől esküt kell tenniük a pedagógusoknak, ha tanítani akarnak

Az új pedagógus életpálya törvény végrehajtási rendeletének tervezetében van egy passzus, ami szerint 2024 május 31-étől csak akkor tölthetnek be pedagógus munkakört a pedagógus szakképesítéssel vagy szakképzettséggel rendelkezők, ha felsőoktatási intézményben esküt tettek. Az nem derül ki, hogy pontosan mire kell majd esküdniük.

A tervezetből kimaradtak a pedagógusok bérezésére vonatkozó részletszabályok is. A korábban státusztörvény néven elhíresült Púétv. meglehetősen széles sávokban határozta meg a pedagógusoknak adható bérek mértékét, és nincs szabály arról a végrehajtási rendeletben, hogy a pontos bérek megállapításához szükséges szempontokat a munkáltatók hogyan alkalmazzák.

A rendelet-tervezetből úgy tűnik, hogy az Orbán-kormány további pedagógushiányra készül. A természettudományos tanárokból van a legnagyobb hiány, ezért lehetővé tenné a rendelet, hogy biológia, fizika vagy kémia szakos tanárok is taníthassák az integrált természettudomány tantárgyat hetedik és nyolcadik évfolyamon – ha például a tantárgy oktatásához csak egy kémiatanár áll rendelkezésre, neki fizikát és biológiát is kell majd tanítania.

Hasonló cikkünk:  Tisztelet és versengésmentesség – Üzbegisztán egy kecskeméti fotóriporter lencséjén át

Hiány van pedagógiai asszisztensekből is, ezt a tervezet úgy orvosolná, hogy a jelmez- és viselettáros, a hangszerkarbantartó és a pedagógiai felügyelő munkakörök megnevezését átírják pedagógiai asszisztensre, a gyermek- és ifjúságvédelmi munkakört pedig gyógypedagógiai asszisztensre.

Hasonló cikkünk:  Szíjj László cége úgy dolgozott egy állami projektben, hogy korábban azt elvesztette

via Népszava

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...