fbpx
7.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Többen nem örülnek Lázár Horthyt méltató szavainak

- Advertisement -

Lázár János is méltatta Horthy Miklóst vasárnap, akit harminc éve temetettek újra Kenderesen. Többen is reagáltak arra a jelenségre, amit a közlekedési miniszter jelenléte is képviselt az eseményen.

David Pressman, amerikai nagykövet egy Facebook posztban reagált:

„Az Egyesült Államokat aggasztja, hogy az Orbán-kormány egy magas rangú tisztviselője közreműködik azokban a törekvésekben, amelyek Horthy brutális örökségének rehabilitálására és népszerűsítésére irányulnak.” 

Frölich Róbert főrabbi sem hagyta szó nélkül a történteket, aki szintén a Facebookon adott hírt a véleményéről, és amit az amerikai nagykövetség is megosztott. A kommentárban Pressman azt is hangsúlyozta, hogy Horthy Miklós bűnrészes volt a magyarországi zsidó lakosság lemészárlásában a holokauszt idején.

A Telex írta meg, hogy Frölich két Horthy idézetet is megemlített, amiben az antiszemita volt kormányzó a zsidókról írt. A főrabbi szerint az idézetek alapján világos és egyértelmű Horthy beszéde. Az összes ilyen beszéd miatt nem ismerhette meg az apja családját és az anyja családjának nagy részét. A feltételek ugyanis meg lettek teremtve.

Hasonló cikkünk:  Egy szolnoki eset is rávilágít a postai dolgozók elleni támadásokra

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményben reagált, amelyben kifejtik, hogy változatlanul fenntartják az 1993-ban közzétett álláspontjukat, miszerint Horthy magyarországi újratemetése kizárólag családi eseményként volt elfogadható. Szerintük a volt kormányzó politikai, közösségi befogadása és ezáltal  kritikátlan dicsőítése történelemhamisítást jelent.

Horthy ünneplése nem csak a kormányszó személyét, hanem az egész Horthy-korszakot kívánja tisztára mosni. Csupán egyes pozitívumait emelik ki, viszont szándékosan elfeledtetni igyekeznek a zsidóellenes intézkedések sorozatát, az ártatlan százezrek deportálását, a magyar zsidóság elpusztításában játszott állami szerepet- vélekedik a Mazsihisz.

via 444

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...