fbpx
9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

A Netflix sorozatok árával vetekszik a magyar „Trónok harca”

- Advertisement -

Az utóbbi években jókora állami támogatásokkal megtömött produkciók születnek Magyarországon, az egyik ezek közül a Rise of the Raven, avagy a Hunyadi János-sorozat. A 2021-es bejelentése óta több mint 4,6 milliárd forint pótlólagos állami támogatást kapott a produkció, ami azt jelenti, hogy az állam kedvenc sorozatába jelen állás szerint több mint 15,2 milliárd forint állami pénz folyt közvetlen támogatás formájában, a produkció teljes költségvetése pedig már bőven 20 milliárd forint felett van.

A nemzetközi piac a cél, jön „a magyar Trónok harca.” Még európai léptékben is hatalmas büdzséről van szó, ami nem kis részt az állami filmstratégia szándékaival magyarázható, ahol már évek óta történelmi projektek akasztják le a legkarcosabb támogatási összegeket.
A Hunyadi-sorozatba közel 9 milliárd forintnyi közpénzt maga a kormány adott, valamint

  • 76,9 millió forint ment gyártáselőkészítésre,
  • 10,5 milliárd forint filmgyártási támogatás érkezett, amibe az NFI csak 3,6 milliárd forintot nyújtott saját forrásból, a maradék 6,9 milliárd forintos összeg kormányhatározat alapján nyújtott támogatás volt.

Eközben a Nemzeti Filmiroda „Állami támogatásra jogosult és támogatásban nem részesülő filmalkotások” nevű nyilvántartása szerint a közvetlen támogatási összeg több mint 13,7 milliárd forintra ugrott a produkció április 12-i állapotfrissítése szerint. Utóbbi összeg nem volt összhangban az NFI nyilvántartásaival, kommunikációjával, e szerint több mint 3 milliárd forintnyi széles körben eddig nem ismert támogatásról beszélünk.

Az NFI tájékoztatásából az derült ki, hogy inkább másfélszeres a támogatás mértéke, ugyanis a forgatás 2022-es kezdetekor 522 166 000 forint pótlólagos támogatásban részesült a produkció, majd egy 2023. május 9-i kormányhatározat alapján 1,8 milliárd forint támogatást kapott.

A történetnek ezzel nincs vége, az NFI szerint most ősszel „az utómunka szakaszban a Támogatott ismételten pótlólagos támogatási kérelmet nyújtott be”, a Televíziós Döntőbizottság pedig október 3-án úgy döntött, további 2,15 milliárd forint pótlólagos támogatásban részesíti a sorozatot. Így tart most már több mint 15,2 milliárd forint közvetlen állami támogatásnál a Hunyadi.

Hasonló cikkünk:  25 pontban foglalta össze az orvosi kamara, mi a gond az új ügyeletei rendszerrel

A Nemzeti Filmiroda legfrissebb nyilvántartása szerint a produkció költségvetése legalább 22,5 milliárd forint lesz, ugyanis a producereken és társfinanszírozókon túl a Magyarországon forgó produkcióknak járó 30 százalékos közvetett adókedvezményt is bele kell számolni a költségvetésbe, nem csak a közvetlen állami támogatást.

Összehasonlításképp:

  • a vaják első évada: kb. 16 milliárd forintba,
  • a Borderlands: kb. 19 milliárd forintba,
  • a Shadow and Bone második évada: kb. 24 milliárd forintba került.

2024 decemberében várható a premier, előtte fesztiválokra, tévés vásárokra is elviszik a sorozatot. A TV2-n lesz majd látható itthon és Szlovéniában is, Ausztriában pedig az állami ORF csatornán. A nemzetközi forgalmazást a német társfinanszírozó, a Beta Film intézi, a nemzetközi piacon továbbra is Rise of the Raven címmel próbálják értékesíteni a produkciót, de más országban még nem sikerült megállapodni a sugárzásról.

Az eredeti tervek szerint az utolsó két részt mozifilmként is bemutatták volna, ettől végül elálltak, egy friss Index-interjú szerint, nem lesz külön nagy vásznon is látható a nándorfehérvári csata.

A kecskeméti médiacentrum volt vezetője, Bán János (írói néven Bán Mór) regényfolyama szolgál a sorozat alapjául, a főszereplők Kádár L. Gellért mint Hunyadi János, Rujder Vivien mint Szilágyi Erzsébet, Törőcsik Franciska mint Brankovics Mara, valamint Csémy Balázs mint Vitéz János. A rendező, showrunner Lengyel Balázs (Lajkó – Cigány az űrben), de rendezett epizódot Szász Attila (Apró mesék) és Nagypál Orsi (Terápia) is. A vezető producerek Lantos mellett Krskó Tibor (Sorstalanság, Szabadság, szerelem), valamint Hazai Cecília és Hazai Kinga, utóbbi kettő az Oscar-díjas Saul fiát jegyző Nemes Jeles László korábbi rövidfilmjeiben dolgozott, de azóta más filmes-sorozatos kreditjükről nem tudni.

via Forbes

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...