fbpx

FRISS HÍREK

A biodíszlet szerepén innen és túl – Nőnap és előkampány Kecskeméten

- Advertisement -

A kecskeméti politikus férfiak 2024. március 8-án a való élet mellett a Facebookon is megemlékeztek nőnapról. Az alábbiakban áttekintjük, mire jutottak.

A nagyobb pártok tapasztalt és idősebb férfipolitikusai úgy érezték, hogy önmaguk reklámozására a nőnap egy kitűnő alkalom, különösen így a választás előtt.

A kecskeméti Fidesz egy kecskeméti fideszes önkormányzati képviselő nőnapi posztját osztotta meg. A nappali maximum 9 fokban a lengén felöltözött Szamler László egy virágos kosarat cipel, és még egy kis versikét is költött:

Fideszes nőnapi köszöntő 2024-ben, Szamler László által közölve
„A hölgyeket köszönti ma az egész világ
Nyíljon hát nekik szeretettel a sok színes virág.”
Forrás: Facebook.

Szamler igazán ötletesen több nyelven kiírta azt is, hogy „nőnap”. Valószínűleg arra célzott ezzel trükkösen, hogy a nőnap nemzetközi ünnep.

Az ellenzéki Szövetség a Hírös Városért Egyesület politikusai nőnapi fénykép-összeállításukban virágot tartanak a kezükben, de a fotókból úgy látszik, ők jobban felöltöztek a márciusi hidegben, mint Szamler.

2024-es nőnapi virágosztás a SZHVE részéről
A Szövetség a Hírös Városért Egyesület politikusai (balra Gyuris Dávid, jobbra fent Tancsa János, jobbra lent Király József (MSZP)) virágot tartanak a kezükben. Forrás: Facebook.

A Szövetség egy másik, szintén nőnapi posztjában csak egy kép szerepel a következő kívánsággal: „Sok szeretettel köszöntjük a Nőket, a Nemzetközi Nőnapon! Jó egészséget és boldogságot kívánunk!” A virágok ilyenkor nyerő választás, ebből nem lehet baj, hacsak a központozást el nem rontja valaki.

Rózsák
A Szövetség a Hírös Városért Egyesület 2024-es nőnapon megosztott képe. Forrás: Facebook.

A Demokratikus Koalíció kecskeméti politikusainál nem találtunk saját nőnapi posztot. Kopping Rita és dr. Siposné Bodrozsán Alexandra nyilván nem akarták magukat ünnepelni, más szerepet viszont – úgy tűnik – nem tudtak kitalálni maguknak a nőnapra.

Ezzel szemben országgyűlési képviselőink számára fontos megjelenési alkalom volt a nőnap. A fideszes Salacz László kitett magáért: fotóján egy talán papírból készült valamit nyújt át egy idős hölgynek.

Salacz László országgyűlési képviselőhöz igazán méltó, gáláns nőnapi ajándéka. Forrás: Facebook.

A kép nagy előnye, hogy konkrétumok híján más ünnepeken is felhasználható illusztrációként.

A fideszes Szeberényi Gyula Tamás is összekapta magát: egy képsorozaton prof. dr. Sztachó-Pekáry István fideszes alpolgármester kíséretében virágot nyújtott át a könyvtárban zenés műsorra összegyűlt, Engert Jakabné fideszes alpolgármester vezette Fidesz-közeli női egyesület hölgytagjainak.

Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő nőnapi virágot választ Engert Jakabné alpolgármesternek. Forrás: Facebook.

Tegyük ide még a veterán pártpolitikusok után a Széchenyivárosban lelkesen és önzetlenül aktívkodó, papíron civil Gál Zsombor posztját is, aki segítőivel cserepes virágokat osztogatott a Lánchíd utcai általános iskola környékén az arra járó hölgyeknek. Biztosan sokat hallunk még Zsomborról!

Más módszert választottak a kisebb pártok. Ők többnyire szöveges üzenetet posztoltak a nőnap alkalmából, és komoly ügyeket próbáltak a nőnap apropóján a fókuszba állítani.

Hasonló cikkünk:  Többszáz éves gyermeksírokat tártak fel a régészek a Barátok temploma mellett

Az LMP-s Dr. Tóth Szilárd a pártközpont és a helyi Szövetség posztjait osztotta meg. Az LMP valódi megbecsülést szeretne a nőknek a gyermekvédelemben és a teljes szociális szférában is – bizonyára a szolgáltatásokat nyújtó, az ipari és mezőgazdasági munkát végző nők is egyetértenek ezzel.

Az LMP 2024-es nőnapi posztja. Forrás: Facebook.

A plakát mellett egy videó is kikerült a párt Facebook-oldalára, ahol Bakos Bernadett országgyűlési képviselő az ún. „menstruációs szegénységet” szeretné csökkenteni. A párt szerint kézenfekvő megoldás lenne, ha az iskolákban, a védőnői hálózatnál és a különböző szociális ellátó intézményekben, illetve a hajléktalanszállókon és melegedőkben, valamint a szociális dolgozókon keresztül kaphatnának a rászorulók egészségügyi betét.

A Momentum helyi képviselői nem túlságosan erőltették meg magukat, így inkább a pártközpont üzeneteit néztük meg. A Momentum főleg nőkre háruló fizetetlen háztartási munkát és a nemi alapú bérdiszkriminációt ostorozta nőnapi posztjában. Szerintük úgy igazságos, ha a házimunka felét a férfiak végzik.

A Momentum 2024-es nőnapi üzenete. Forrás: Facebook.

Emellett a Momentumnál is aktív szerepben, a maga jogán láthattunk egy politikusnőt, akárcsak az LMP-nél. A párt európai parlamenti képviselője, Cseh Katalin a női intim termékek ÁFA-jának csökkentéséért állt ki: egy kis videóban azt mutatja be, hogy egy – valószínűleg gonosz – brüsszeli boltban csak 6% ÁFA-t kell fizetnie a tamponok vásárlásakor.

Márki-Zay Péter pártja, a Mindenki Magyarországa Néppárt az égető megélhetési kérdések boncolgatása helyett egyszerűen egy jókívánságot fogalmazott meg.

A Mindenki Magyarországa Néppárt 2024-es nőnapi posztja. Forrás: Facebook.

A jobbikos Lejer Zoltán képviselő egy valaha nagy, mostanában nem olyan nagy párt helyi képviselőjeként posztjában vegyítette a nagy és a kis pártok megoldását: egy jókívánságot tett ki a Facebookra, de a poszt mégis inkább róla szól.

Lejer Zoltán 2024-es nőnapi jókívánságai. Forrás: Facebook

Összehasonlításképpen a fentiekkel a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház posztját mutatjuk be, ahol a virágok és a kívánság mellé nem tolakodik senki, csak egy fennkölt idézetet olvashatunk.

A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház 2024-es nőnapi posztja. Forrás: Facebook.

Végül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház is megemlékezett a hölgyekről. A színház egyik művésze, Varga-Huszti Máté mondta el a nőnap alkalmából Márai Sándor szép versét. Ezzel zárjuk szemlénket.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...