fbpx

FRISS HÍREK

Politikai gáncs? Kivennék a képviselők kezéből a választókerületi pénzeket

- Advertisement -

Mielőtt belemennénk, miről is van szó, szeretnénk leszögezni valamit. Ténylegesen eddig sem a képviselők osztották a választókerületi pénzeket. De ők tehettek (és a szabály szerint még most is) javaslatot az összegekre és a kedvezményezettekre. Majd a pénzügyi bizogttság döntött ezekről végül. Így fogalmaz a még érvényben lévő szervezeti és működési szabályzat melléklete:

Tehát ez a gyakorlatban úgy nézett ki (pl. az elmúlt ciklusban is, amikor csak fideszes egyéni képviselők és fideszes többségű bizottságok léteztek), hogy a fideszes képviselő azt mondta, hogy XY nevű szervezetnek ZX összegű pénzt javasol adni a keret terhére. Majd a fideszes többségű bizottság döntött erről. Anélkül, hogy megnéznénk, hogy milyen arányban szavazták meg a javaslatokat, azt sejtjük, hogy nem volt túl nagy veszekedés ebben.

Ezután a polgármester döntene, és a fideszes többségű bizottság által összerakott testületek tehetnének javaslatokat

Most viszont az az előterjesztés megy be a jövő heti közgyűlésre, amely ezt a rendszert megszüntetné. A tervezet szerint minden választókerületben (tehát 14-ben) létrejönne egy 21 fős tanácsadó testület. Amelynek elnöke az adott körzet megválasztott képviselője, és minden képviselő és külsős bizottsági tag, aki a körzetben lakcímmel rendelkezik, automatikusan tagja lesz. De a többi tagot a fideszes többségű pénzügyi bizottság választja meg pályáztatás útján. Majd ez a testület tesz javaslatot, de már nem a pénzügyi bizottság fog dönteni, hanem az előterjesztés szerint a polgármester (kivéve az alapítványi forrásokat, mert ezeknek a jogszabály szerint közgyűlési hatáskörben kell maradnia).

Vagyis könnyen megtörténhet, hogy hiába adna a megválasztott ellenzéki képviselő valamennyi pénzt egy általa támogatandónak ítélt szervezetnek, egyesületnek, a fideszes többségű bizottság által összerakott, esetlegesen a Fidesz felé hajló tanácsadó testület ennek keresztbe tehet. De ha még át is menne a javaslat, a döntés akkor is a polgármester kezében lesz.

Hasonló cikkünk:  Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Újabb lépés az ellenzéki képviselők gáncsolására és a rájuk szavazók (csaknem a választók fele) akaratának semmibevételére?

Az ellenzéki képviselők szerint ez egy újabb, már többedik lépés annak érdekében, hogy keresztbe tegyenek nekik. Egy általunk megkérdezett képviselő szerint az lehet a cél, hogy az ellenzéki képviselők személyéhez még véletlenül se ragadjon pozitív cselekedet. Minden ilyesmi a fideszes többségű testületekhez és a polgármesterhez tapadjon. Úgy tudjuk, a Szövetség frakcióban fájlalják, hogy a jelöltjeikre szavazó 13.892 kecskeméti akaratát (a fideszes jelöltekre 15.744-en voksoltak) semmibe igyekeznek venni. A Szövetség és a Fidesz-KDNP küzdelmében ez 47%-53%-os arány, tehát szinte a fél várost az ellenzéki képviselők képviselik.

Éppen tegnap írtunk róla, hogy már azt a lépést is a többediknek tartották a Szövetség frakcióban, az ellenzéki képviselők mozgásterét szükítő intézkedések sorában, hogy a jövőben csak egy kijelölt köztisztviselőhöz fordulhatnak, ha képviselőként kérdésük, panaszuk, vagy bármilyen ügyük van. Most itt van egy újabb elképzelés, amely szerintük tökéletesen illik ebbe a sorba.

Az előterjesztés szerint viszont így lesz hatékonyabb és demokratikusabb a választókerületi keretek felhasználása. És ez pont akkortól szükséges, amikor rég nem tapasztalt választási eredmény szerint ellenzéki képviselők is nyertek körzeteket. Persze ez a kitétel akár vallomásnak is tekinthető, és azt is jelentheti, hogy eddig se nem volt olyan hatékony, se nem volt annyira demokratikus ez a fajta pénzköltés.

A következő közgyűlés február 13-án lesz.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...