fbpx
15.8 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Tovább stoppol a kormány

- Advertisement -

2022. október 1-jéig meghosszabbította a kormány az élelmiszerárstopot, a benzinárstop határidejét szintén október 1-jéig tolták ki, a hitelmoratóriumot és a kamatstopot pedig az év végéig hosszabbították meg a csütörtöki kormányülésen – derül ki Orbán Viktor facebook bejegyzéséből – írja a 24.hu.

Legutóbb a kormány július 1-jéig hosszabbította meg az árstopokat, vagyis azok két hét múlva véget értek volna.

Tavaly november óta legfeljebb 480 forint lehet egy liter benzin, illetve dízel üzemanyag. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója nemrég arról beszélt egy interjúban, hogy fokozatosan ki kellene vezetni a benzinár-korlátozást.

Gulyás Gergely miniszter május 26-án jelentette be, hogy a következő naptól csak a Magyarországon forgalomba helyezett autókba vásárolhatnak rögzített áron üzemanyagot, a külföldön forgalomba helyezett autók piaci áron juthatnak hozzá. Az Európai Bizottság levélben szólította fel Magyarországot a szabályozás felfüggesztésére, de a kormány döntésének következménye az is, hogy visszaélésekre csábít a piaci és a hatósági ár közötti 330 forintos különbözet.

Február óta hét alapvető élelmiszer árát is maximálták a tavaly októberi szinten. Az árszabályozás az alábbi termékekre terjed ki:

  • kristálycukor,
  • búzafinomliszt (BL 55),
  • finomított napraforgó-étolaj,
  • házi sertéscomb,
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég,
  • 2,8% zsírtartalmú UHT tehéntej.
Hasonló cikkünk:  Bolsonaro volt brazil elnököt a magyar nagykövetség is befogadta pár napra

A kormány szerint az árstopok nélkül jóval magasabb lenne az így is évtizedes rekordokat döntögető, 10 százalék feletti infláció.

A kamatok jelentős emelkedése miatt a kormány január 1-jétől kamatstopot rendelt el azokra a lakáshitelekre, amelyeknek kamata a referencia-kamatlábhoz (BUBOR – egy évnél rövidebb bankközi kamatláb) kötött. Előírták, hogy a BUBOR nem lehet magasabb, mint amennyi 2021. október 27-én volt. A kamatstopot az október 27-e utáni kamatfordulóknál kell érvényesíteni június 30-ig. Ezt a határidőt hosszabbították most meg az év végéig.

Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke nemrég úgy fogalmazott, hogy a meghosszabbítás éves szinten további 100 milliárd forintjába kerül a bankszektornak.

„Senkinek nem jó, ha a piaci működésébe, a magánjogi szerződésekbe az állam különleges intézkedéssel beavatkozik. A kamatstop változtatás nélküli folytatásával szemben ezért a Magyar Bankszövetségnek a közelmúltban volt két konstruktív javaslata. A kamatstoppal érintett ügyfelek többsége egykori devizahiteles, akiket az állam több alkalommal már megsegített, a hitelüket szűkített kamatfelár mellett forintosították, a csökkenő kamatkörnyezetben pedig egyre alacsonyabb törlesztőrészletet fizettek.” – mondta a Bankszövetség vezetője.

A kamatstop kivezetésével a Portfolio szerint átlagosan az ötödével ugrana meg a törlesztőrészlete annak a 330 ezer jelzáloghitelesnek, aki igénybe vette.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...