fbpx

FRISS HÍREK

Kiakadtak a könyvelők a NAV gyakorlata miatt

- Advertisement -
A NAV által generált többletadminisztrációval indult a könyvelők számára a 2021-es év, amit tetéz, hogy az adóhatóság ismét könyvelőellenesen jár el a gépjárműadó kapcsán, de több jogszabálysértő eleme is van az eljárásnak.
A céges gépjárműadók kézbesítése még nem kezdődött meg, először a magánszemélyek határozatai érkeztek meg. Ha meghatalmazottja – például könyvelője – van a magánszemélynek, akkor a NAV egyszer küldi ki a határozatot a könyvelőnek, hol papíron, hol elektronikus úton. A könyvelőnek papíron küldött határozat érvénytelen, mert szabálytalanul kézbesítették. A papírra nyomtatott határozaton látszik az elektronikus időbélyegző, ami még viccnek is rossz.
Az elhibázott kézbesítési gyakorlat miatt a könyvelőnek új feladata keletkezik: egyrészt célszerű megkifogásolnia a szabálytalan kézbesítést, másrészt tájékoztatnia kell a határozatról az ügyfelét, amit az ügyfele várhatóan nem szolgáltatásként értékeli. A NAV több helyre is kézbesíthetne, de ezt csak akkor teszi, amikor az érdekében áll – például adóellenőrzések esetén. A több helyre való kézbesítés a tárhelyre való kiküldésnél még többletköltséget sem jelentene, de erre a hivatal a gépjárműadó esetében nem hajlandó.
A könyvelők nem tudják lemondani a gépjárműadóra a jogosultságot, mert az erre szolgáló EGYKE adatlapokon erre a NAV nem alakított ki lehetőséget. Az egész jogosultságot le kellene mondani és elölről, a gépjárműadó nélküli jogosultságot kellene felépíteni. Miután a NAV senkit se tájékoztatott előre, hogy milyen kézbesítési gyakorlatot fog alkalmazni, így ezek a lépések amúgy is elkésettek lennének.

Bács megyében is kézbesítik a gépjárműadó határozatokat,, színesben kinyomtatott elektronikus aláírással
Bács megyében is kézbesítik a gépjárműadó határozatokat, színesben kinyomtatott elektronikus aláírással

A határozatokban kerekítés nélküli összegek szerepelnek, a csekkeken meg ezer forintra kerekítettek, miután a Pénzügyminisztérium elfelejtette, hogy a NAV esetén széles körű kerekítés szerepel a törvényben, a gépjárműadó pedig nincs a kivételek között, még. Állítólag a Pénzügyminisztériumnál a NAV már kezdeményezte a szabály módosítását, ami még mindig nem jelent meg, így a befizetéseknél eltérések alakulhatnak ki.

Hasonló cikkünk:  Direkt36: Kiszivárogtak az MCC luxusköltései
Hiányzik az önkormányzati adóhatóságoknál kialakuló túlfizetésekre az automatikus továbbutalási szabály is.
A Magyar Könyvelők Országos Egyesületénél tovább figyeljük a gépjárműadóval kapcsolatos hivatali intézkedéseket, ezért megkerestük a NAV adóügyi szakfőigazgatóját, azonban eddig nem válaszolt az írásos megkeresésekre, és az iparűzési adó-nyilatkozat és a kisadózói bevallási határidő napján pedig szabadságon volt. A kitartó megkereséseink – és vélhetően az elmúlt hetek sajtóközleményeinek hatására – a Sinkáné Csendes Ágnes személyesen is fogadja az MKOE alelnökét 2021.03.04-én. A találkozóról részletesen beszámolunk majd.
Ruszin Zsolt
MKOE alelnök
https://www.facebook.com/193461167338971/posts/4055185724499810/
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...