fbpx
21 C
Kecskemét
2023. június 1., csütörtök

FRISS HÍREK

Sajátos értelmezésben a Nézőpont nyitással kapcsolatos kutatása

November óta ötven százalék fölött van a kormány koronavírussal kapcsolatos intézkedéseit megfelelően szigorúnak tartók aránya – derült ki a Nézőpont Intézet február 2. és 4. között, ezer fő telefonos megkérdezésével készült reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Magyar Nemzetnek készített felmérés szerint még mindig jelentős kisebbségben van (22 százalék), de valamivel nőtt a nyitáspártiak tábora. A további szigorításokat kívánók (11 százalék) és a jelenlegi korlátozásokkal elégedettek (59 százalék) aránya összeadva jelenleg hetvenszázalékos.

A leginkább nyitáspárti demográfiai csoport a legfiatalabb korosztály, de a 18–29 évesek körében is kevesebben vannak ezen az állásponton (41 százalék), mint amennyien elégedettek vagy akár további szigorítást tartanának kívánatosnak (50 százalék). Érdekesség továbbá, hogy Budapesten is bőven többségben van a jelenlegi szabályozással elégedettek tábora (56 százalék) – közölte a kormányközeli elemzőintézet.

De biztos jól van levonva a konzekvencia?

Ceglédi Zoltán szerint sajátos értelmezésben lett tálalva a kutatás eredménye.

Hasonló cikkünk:  A Republikon áprilisi felmérése szerint a Kutyapárt bejutna a parlamentbe

Mint írja,

a kérdés ez volt: „ÖN HOGYAN ÍTÉLI MEG A MAGYAR KORMÁNY EDDIGI INTÉZKEDÉSEIT A KORONAVÍRUS KAPCSÁN?”
A politológius úgy véli, hogy egyrészt a válaszadók közel felét kitevő fideszes szavazókat ezzel eleve a „megfelelően szigorúnak” álláspont felé terelik, hiszen nem egy, pártpolitikai szempontból neutrális kérdést kaptak, hanem kiállási lehetőséget a Fidesz mellett, hogy megfelelő-e, amit Orbán csinál.
Másrészt pedig a kérdés a múltról szól, így simán elképzelhető, hogy igen, valaki „megfelelően szigorúnak” ítéli meg a kormány EDDIGI intézkedéseit, de most már szeretne lazítani ezeken.
Szerinte ha tényleg kíváncsiak vagyunk az emberek véleményére, akkor olyasmit kellett volna kérdezni, hogy „Ön indokoltnak tartja-e, hogy feloldjanak egyes, a koronavírusra hivatkozva bevezetett korlátozó intézkedéseket?”. Esetleg részletezni is további kérdésekben, hogy milyen korlátozásokat oldana föl vagy tartana meg a válaszadó. Akkor jobban tudnánk, hogy akarnak-e nyitást a magyarok.

 

Hasonló cikkünk:  Három kecskeméti gimnázium is szerepel a száz legjobb középiskola között

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...