fbpx

FRISS HÍREK

Sajátos értelmezésben a Nézőpont nyitással kapcsolatos kutatása

- Advertisement -

November óta ötven százalék fölött van a kormány koronavírussal kapcsolatos intézkedéseit megfelelően szigorúnak tartók aránya – derült ki a Nézőpont Intézet február 2. és 4. között, ezer fő telefonos megkérdezésével készült reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Magyar Nemzetnek készített felmérés szerint még mindig jelentős kisebbségben van (22 százalék), de valamivel nőtt a nyitáspártiak tábora. A további szigorításokat kívánók (11 százalék) és a jelenlegi korlátozásokkal elégedettek (59 százalék) aránya összeadva jelenleg hetvenszázalékos.

A leginkább nyitáspárti demográfiai csoport a legfiatalabb korosztály, de a 18–29 évesek körében is kevesebben vannak ezen az állásponton (41 százalék), mint amennyien elégedettek vagy akár további szigorítást tartanának kívánatosnak (50 százalék). Érdekesség továbbá, hogy Budapesten is bőven többségben van a jelenlegi szabályozással elégedettek tábora (56 százalék) – közölte a kormányközeli elemzőintézet.

De biztos jól van levonva a konzekvencia?

Ceglédi Zoltán szerint sajátos értelmezésben lett tálalva a kutatás eredménye.

Hasonló cikkünk:  A leggazdagabb magyarok 675 milliárd forintot mozgattak át vagyonkezelő alapítványokba

Mint írja,

a kérdés ez volt: „ÖN HOGYAN ÍTÉLI MEG A MAGYAR KORMÁNY EDDIGI INTÉZKEDÉSEIT A KORONAVÍRUS KAPCSÁN?”
A politológius úgy véli, hogy egyrészt a válaszadók közel felét kitevő fideszes szavazókat ezzel eleve a „megfelelően szigorúnak” álláspont felé terelik, hiszen nem egy, pártpolitikai szempontból neutrális kérdést kaptak, hanem kiállási lehetőséget a Fidesz mellett, hogy megfelelő-e, amit Orbán csinál.
Másrészt pedig a kérdés a múltról szól, így simán elképzelhető, hogy igen, valaki „megfelelően szigorúnak” ítéli meg a kormány EDDIGI intézkedéseit, de most már szeretne lazítani ezeken.
Szerinte ha tényleg kíváncsiak vagyunk az emberek véleményére, akkor olyasmit kellett volna kérdezni, hogy „Ön indokoltnak tartja-e, hogy feloldjanak egyes, a koronavírusra hivatkozva bevezetett korlátozó intézkedéseket?”. Esetleg részletezni is további kérdésekben, hogy milyen korlátozásokat oldana föl vagy tartana meg a válaszadó. Akkor jobban tudnánk, hogy akarnak-e nyitást a magyarok.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...