Háziorvosok berendelésével csökkenthetik a létszámhiányt

0
Reuters

kedd este a járvány elleni védekezésről a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet egyik pontja szerint nemcsak az önkormányzati szakrendelők kerülnek a megyei és centrumkórházak irányítása alá, hanem

a háziorvosok is, akik közül a háziorvosin kívül további szakképzettséggel is rendelkezőket mostantól kirendelhetik kórházi munkára. 

A friss rendelet szó szerint így fogalmaz:

“Az  R1. 2.  § (1)  bekezdés e)  pontja szerinti irányító megyei intézmény (…)

b) a háziorvosi szolgáltatók tekintetében szakmai irányítási jogot gyakorol,

c) a háziorvosi szakképzettség mellett egyéb szakképzettséggel rendelkező háziorvosokat – a  védőoltási tevékenység sérelme nélkül – a  megyén belül működő, fekvőbeteg- vagy járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményhez kirendelheti”

Hasonló cikkünk  210 milliót fordított a város eddig a koronavírus elleni védekezésre

Egyelőre nem világos, hogy mit takar a “védőoltási tevékenység sérelme nélkül” fordulat a védőoltások megszervezésének oroszlánrészét végző háziorvosok esetében – tette hozzá a 444.hu.

A szakdolgozók szerint 9 ezer ember hiányzik a rendszerből

Kilencezer szakápoló hiányzik a magyar fekvőbeteg-ellátásból, így „hiába van elég kórházi ágy és lélegeztetőgép, ha nincs elég szakember” – mondta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a 168.hu-nak.

A kamara legutóbbi felmérése szerint közel ezer szakápoló hagyná el a pályát a koronavírus-járvány lecsengése után, ha „a kormány nem rendezi a béreket”, írja a lap.