fbpx
24.2 C
Kecskemét
2021. szeptember 16., csütörtök

FRISS HÍREK

Kecskemét nem kap kormányzati kompenzációt az iparűzési adó kieső bevétele miatt

Gulyás Gergely miniszter tegnap jelentette be, hogy 23 milliárd forintot szánnak a 25 ezer főnél népesebb települések kompenzálására. Ugyanis korábban az iparűzési adó felső határát 1%-ban határozták meg, ami az önkormányzatoknál bevétel kiesést okozott. A miniszter szerint tárgyaltak a településekkel, és ez alapján hoztak arányos és méltányos döntést a mostani támogatásról.

A kormány honlapján közzétett lista szerint Kecskemét nem kap támogatást ebben a csomagban.

Működési célra a megyében Baja (560 millió), Kiskunfélegyháza (530 millió) és Kiskunhalas (380 millió) kap pénzt, fejlesztési célra egyetlen megyei településnek sem osztottak támogatást.

Korábban arról írtunk, hogy Kecskemét eredetileg 2020-ra 12 milliárd forint iparűzési adóbevétellel tervezett, amit a korábbi években elért és növekvő bevételekre alapozott. A tervet keresztül húzta részben a mindenkit mélyen érintő gazdasági válság, részben pedig a kormány megszorító csomagja, így ütve milliárdos lyukat a kecskeméti költségvetésen. Városunkban az iparűzési adó a működési célú bevételek mintegy felét teszi ki. Kecskemét a gépjárműadó elvonása következtében 415 millió forinttól esett el 2020-ban, amivel a város 2021-ben már nem is tervezhet. Az ingyenes parkolás csak 2020 első félévben 103 millió forint bevétel kiesést okozott. A szolidaritási adó pedig a 2020. évi 1,4 milliárdról közel 3 milliárdra emelkedik 2021-ben a polgármester elmondása alapján.

 

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...