fbpx

FRISS HÍREK

Szinte minden résztvevő teljesíteni tudta a VIII. SZÉP Kihívást

- Advertisement -

Szombaton nyolcadik alkalommal startoltak el a SZÉP Kihívás vállalkozó szellemű kerékpárosai, hogy egy igazán méretes, több mint kétszáz kilométeres útvonallal rajzolják körbe Kecskemét városát.
A 305 indulóból végül 247 bringás az alaptávot választotta, 19-en pedig még ezt is megfejelték a Nagyon SZÉP Kihívás 267 kilométeres extrahosszúságával. De az embert próbáló távok mellett vonzónak bizonyult az izzadságmentes kerekezést ígérő Családi SZÉP Kihívás rövidebb, alig 20 kilométeres mosolytúrája is, amelyen 39 mozogni vágyó vett részt.

A mára országos ismertségű és népszerű teljesítménytúra egyszerre szólítja meg a gyakorlott és kevésbé rutinos bringásokat, és állítja eléjük az egyáltalán nem hétköznapi feladatot: vajon el tudnak-e számolni kétszázig? Kiállják-e testben-lélekben, és nem utolsósorban mentálisan egy ennyire hosszú táv és hosszú nap nehézségeit?

Az első méterek… / Fotó: szepkihivas.hu (Koller Betti)

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy döntő többségük kellő felkészültséggel és megacélozott idegekkel vág bele a próbatételbe, hogy a nap végén fáradt, ám elégedett mozdulatokkal sétáljon oda a túraközpont szervezői sátrához, ahol átveheti az oklevelét, az idei évtől kezdve pedig a befutói érmét is.

Ezúttal még a megszokottnál is jobb lett a teljesítési arány: a két nagyobb táv 267 indulójából 253 túrakerékpáros célba is ért végül. A célban kalóriapótlás gyanánt igazi magyaros étel, finom marhapörkölt várta őket, már csak ezért is megérte nem feladni, és végig küzdeni.

A reggeli borongós idő után a Nap is kisütött / Fotó: szepkihivas.hu (Koller Betti)

A szervezők külön figyelmet fordítanak minden évben a legfiatalabb és legrutinosabb teljesítményekre is:

  • a legfiatalabb díjazott lány Husti Hanga (szervezői segítő szerepkörében Szép Anna is végigtekert a távon, mint legfiatalabb lány teljesítő, ezzel együtt felajánlotta az ajándékcsomagját az utána következő számára)
  • a legrutinosabb hölgy teljesítő Vámosiné Juhász Ilona
  • a legfiatalabb fiú teljesítő Lajos Barnabás
  • a legrutinosabb férfi teljesítő Dávid József

Összhangban a szervezői mezőny / Fotó: szepkihivas.hu (Koller Betti)

– Végül még az időjárás is a kegyeibe fogadott minket, és sem az eső, sem erős szél nem állt útjába a bringásainknak, illetve a rendezvény sikeres megrendezésének – mesélte lelkesedéssel a hangjában a főszervező Szépné Panda Tímea, a Szabadidős Élmény Programok Egyesület képviseletében.

Megtudtuk tőle azt is, hogy ezúttal a résztvevők közel fele már az ország távolabbi pontjáról érkezett az eseményre, tehát nemcsak a kecskeméti, és környékbeli sportolók fantáziáját mozgatja meg a kétszáz kilométeresre, vagy még annál is tovább kalibrált testmozgás: Győr mellől, Debrecenből, Miskolcról, és Békéscsabáról is jöttek nevezők.

Maga a tekerés persze apropó is a távval, fájdalommal, holtpontokkal küzdő kerékpárosok számára, hogy egymást segítve új ismeretségek, akár barátságok is köttessenek. Idén is együtt teljesítette a teljesítménytúrát két bringás, akik pár évvel ezelőtt éppen itt ismerték meg egymást, és miután egészen távol laknak egymástól, nincs igazán lehetőségük személyesen is találkozni. Viszont az évi rendszeres SZÉP Kihívást ki nem hagynák, ezzel pedig az aktív testmozgás mellett a baráti kapcsolatukat is ápolni tudják.

Hasonló cikkünk:  Japán teaceremónia is volt a kecskeméti Sakura ünnepen

Kocséri ellenőrzőpont, pecsét és frissítés / Fotó: szepkihivas.hu (Koller Betti)

De nemcsak barátságok, hanem még ennél is mélyebb kapcsolatok szövődnek, vagy éppen mélyülnek el a SZÉP Kihívás égisze alatt. Idén már hetedszer tekert végig a teljesítménytúrán Kecskeméti Gábor, akinek egy egészen különleges fogadalma volt néhány évvel ezelőtt:
– Párommal közösen vágtunk bele a kétszáz kilométer teljesítésébe, és megígértem magamnak, hogyha végigmegyünk a túrán, megkérem a kezét. Így még a szokásosnál is elszántabban tekertem, és igyekeztünk célba érni, hiszen volt egy speciális, és mindennél fontosabb motivációm. Sikerült is teljesítenünk a túrát, és természetesen Melinda ma már a feleségem, boldog családi életünk pedig két évvel ezelőtt Bálint fiunk érkezésével teljesedett ki.

A lajosmizsei frissítőponton zajlik az élet / Fotó: szepkihivas.hu (Koller Betti)

Egy híján húsz, három híján kétszázhetven – ez a IV. Nagyon SZÉP Kihívás számszaki összesítése. Az utóbbi a távot, az előbbi pedig az ezt bevállalók halmazát jelenti, akik vallják, mindent lehet még feljebb csavarni, még tovább fokozni.

– Felkészültség és csapatmunka, no meg valamekkora szerencse, és így lesz nem csak nagyon szép, hanem egyenesen gyönyörű – adja meg nekünk a sikeres teljesítés receptjét Horváth Levente, akihez odalépünk a célban, hogy meséljen a szépnél is szebbről, a még szebbről.
Ő maga már nem először hadakozik ekkora számokkal, az ultratávú kerékpározás komoly erőt kívánó megmérettetéseivel. Fontos volt szerinte, hogy szervezetten össze tudtak dolgozni abban a hat fős kis csapatban, akikkel végiggyűrték a majdnem háromszáz kilométert, és kezükre (pontosabban a lábukra) játszott az is, hogy azok a hírhedt böjti-kora tavaszi szelek aznap maguk is inkább böjtöt tartottak, és nem cibálták meg túlságosan a kerékpárosokat.

Akik nagyon SZÉPek, egyenesen gyönyörűek / Fotó: szepkihivas.hu (Koller Betti)

A SZÉP Kihívás szervezői nem csupán a sportolás és mozgás örömét igyekeznek évről évre az esemény révén mindenkinek biztosítani, de a kezdetektől küldetésüknek tekintették különféle jótékonysági célok felkarolását is. Ezúttal a Mosolygó Szemek Alapítvány részére gyűjtöttek támogatást, és a résztvevők felajánlásaiból végül több mint kétszázezer forinttal tudják segíteni az alapítvány működését.

A reggeli forgatagban mi is ott voltunk, megörökítettük a készülődés és indulás pillanatait:

Az egészen nagy számok megszelídítése mellett a rendezvény meghirdetett egy kifejezetten családok és kisebb gyermekek igényeire igazított túratávot is. Szépné Panda Tímea vezetésével közel félszázan a helvéciai majálisra bicikliztek át, ahol a vásári forgatagban még az ugrálóvár kipróbálására is maradt elegendő jókedv és energia a pedálozás után. A túraközpontba visszatérve pedig a közlekedésbiztonság játékos tanulására nyílt lehetőség, a spontán témafelvetés nyomán a legfontosabb Kresz-táblák jelentését beszélték át a lelkes és egészen ifjú hallgatósággal.

SZÉP Kihívás legközelebb egy év múlva, de bringás eseményben addig sem lesz hiány Kecskeméten. Máris kopogtat az ajtón a VI. BringAuti, amelyre május 27-én kerül sor. A Szabadidős Élmény Programok Egyesület következő nagyobb rendezvénye pedig a nyár végi II. Retro SZÉP Kihívás.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...