fbpx
14.2 C
Kecskemét
2024. május 5., vasárnap

FRISS HÍREK

Kecskeméti pedagógusok is csatlakoztak a polgári engedetlenségi akcióhoz

- Advertisement -

Egyre több pedagógus csatlakozik ahhoz a polgári engedetlenségi akcióhoz, amely azután indult, hogy a kormány rendeletben szabályozta, hogyan sztrájkolhatnak a pedagógusok. Erre mondta azt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, hogy a kormány ellehetetleníti a sztrájkot az oktatási intézményekben.

Előzmény

A január végi sztrájkot azután tartották meg a pedagógusok, hogy elsőfokon jogszerűnek mondta azt ki a bíróság. Az oktatási kormányzat azt mondta, hogy amíg nincs jogerős döntés (az EMMI fellebbezett), addig törvénytelen a sztrájk. Megtartották, majd másodfokon azt mondta a bíróság, hogy jogszerűtlen volt az akció. A pedagógusok felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordultak, a kormány pedig rendeletben szabályozta a pedagógusok sztrájkját. Amit úgy vettek az érintettek, hogy

úgy sztrájkolhatnak, ha azért dolgoznak is közben.

Ezért kezdtek polgári engedetlenségi akcióba, amellyel azt üzenik:

a sztrájk alapjog

Kecskeméti pedagógusok is csatlakoztak

Kecskeméten a Bolyai és a Bányai gimnáziumokból kb. ötvenen csatlakoztak az akcióhoz. Reggel nyolc előtt kiálltak az intézmény elé a fenti kijelentést tartalmazó molinóval, táblákkal. Az utóbbi iskolában minden egész órában így tettek tíz percig. A Bolyai pedagógusai azt írták a Facebookon, hogy

„7:45-12:35-ig polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt, nem vesszük fel a munkát, így az akció időtartama alatt nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet, sem oktatást-nevelést elősegítő, előkészítő munkát nem végzünk.”

Minden iskola esetében hangsúlyozták, hogy az akció „nincs összefüggésben sem a szakszervezetekkel, sem pártokkal, nem irányul sem a diákok, sem az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület, sem pedig iskolánk vezetősége ellen. Elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeit szem előtt tartva cselekszünk, nem csak mint pedagógusok vagy pedagógiai munkát segítő dolgozók, hanem (leendő) szülők, nagyszülők, mert emberi kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára.”

Hasonló cikkünk:  Bács-Kiskunban egyre többen adnak vért

A korábban sztrájkolók és a most tiltakozók azt írják:

„Olyan munkakörülményeket szeretnénk, amelyek biztosítják az iskolában gyerekekért dolgozó MINDEN felnőtt számára a minőségi munkavégzés alapfeltételeit, a szabad légkört és az elviselhető munkaterhelést mind a diákok, mind a tanárok és nem pedagógus alkalmazottak számára. Olyan munkabért szeretnénk, ami nem okoz egzisztenciális kilátástalanságot. Ezek teljesülése szükséges ahhoz, hogy valóban a diákokért dolgozhassunk. Hisszük, hogy az iskolákban tanuló diákok megérdemlik, hogy kiálljunk értük, és azért, hogy egy jobb oktatási rendszerben, minőségi oktatást kaphassanak.”

A Facebookon üzent egy kecskeméti pedagógus

Közben egy kecskeméti pedagógus a Facebookon üzente meg azt, amit a két iskolában is megtettek. „A sztrájk alapjog” – mutatja a táblát Petőcz Tamás, háttérben a városházával.

„Ezzel tiltakozom a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022 (II. 11.) sz. Kormányrendelet ellen, amely meghatározza, hogy milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni a pedagógus sztrájk esetén. Ez a rendelet az esetleges sztrájkot a tényleges érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, így alaptörvénybe foglalt jogomtól foszt meg.” – írja.

A KecsUP mindkét iskola elől élőben tudósított az iskolakezdéskor. Ezek a videók itt és itt nézhetők meg.

Frissítés [2022.02.23]

A Katona József Gimnázium 37 tanára írta alá a szolidaritási nyilatkozatot

A Katonás tanárok a nyilatkozatukban ezt írták:

„A rendelet a valódi érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi az esetleges pedagógussztrájkot, melynek célja az, hogy jól felkészült, motivált, anyagilag elismert pedagógusok a szabad szellemiség jegyében, szabad tankönyvválasztás mellett, modern, piacképes tudást adhassanak át korszerű körülmények között gyermekeinknek, a jövő nemzedékének.”

„A véleménynyilvánítás alapvető jogával élni erkölcsi kötelességünk” – írják a Katonás tanárok – 2022.02.23.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...