fbpx

FRISS HÍREK

Az utóbbi két évtizedben eltűnt a fecskék fele, de még visszafordítható a folyamat

- Advertisement -

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye szerint a tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, és a lakosság, az önkormányzatok szerepe és felelőssége ilyenkor óriási. Emlékeztetnek: az utóbbi húsz évben a fecskék fele eltűnt Magyarországról.

A fecskéknek és a denevéreknek óriási szerepük van a rovarok elleni biológiai védekezésben, így különösen aggasztó a települési fecskeállomány ezredfordulót követő megfeleződése. Több okra vezethető vissza a jelenség: az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás, valamint a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása.

Az MME számításai szerint Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat, márpedig egy fecske legalább 1 kilogramm repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Vagyis legalább kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad évről évre a környezetben.

Hasonló cikkünk:  A kórházak növekvő adóssága orvostechnikai eszközök hiányához vezet, ez pedig osztályok bezárásához

Az aggasztó tendencia megfordítható a meglévő természetes fészkek és telepek fokozott védelmével, most még van idő a tavasz közeledtével kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni az ürülékpotyogást megszüntető „fecskepelenkákat”. A parti fecskéket pedig költőfalaik felújításával segíthetik az emberek.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bezárt a Szilvási Áruház, de mi lesz a helyén?

Húsz, harminc, majd a végén már ötven százalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...