fbpx

FRISS HÍREK

Kötelező oltás: a parlamenti képviselőknek nem, az állami iskolák pedagógusainak igen

- Advertisement -

A tankerületi központok elkezdték kézbesíteni az oktatási intézményeknek a kötelező oltásokról a tájékoztatót. Eszerint az első dózist december 15-ig kell beadatniuk maguknak az oltatlanoknak, a második oltást pedig az oltóorvos által meghatározott időpontban. Ha valaki egydózisú oltóanyagot választ (ami a Janssen lehet), akkor szintén december 15-ig kell beadni a védőoltást – derül ki a hvg.hu birtokába került levélből.

Amennyiben már oltva van az illető, akkor neki azt igazolnia kell az intézmény vezetőjénél. Aki nem oltatja be magát, azt fizetés nélküli szabadságra küldik, majd rá egy évre el is bocsáthatják, ha addig nem oltatja be magát.

Kötelező oltás – valahol igen, valahol nem, a parlamenti képviselőknek nem, a tanároknak igen

Az Orbán-kormány néhány héttel ezelőttig még arról beszélt, hogy nem lesz kötelező az oltás. Majd ezt követően Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter október végén jelentette be, hogy a magyarországi cégek jogot kapnak rá, hogy dolgozóiknak, illetve a munkavégzéshez előírják a koronavírus elleni oltást. A munkaadó döntése tehát, hogy kötelezővé teszi-e az oltást vagy nem.

A Parlamentben kötelezővé vették az oltást, ez azonban csak az alkalmazottakra vonatkozik, a képviselőkre nem. Az alkalmazottaknak december 31-ig kell legalább valamelyik vakcina első dózisával beoltatniuk magukat, és az erről szóló igazolást be is kell mutatniuk. A képviselőkre azért nem vonatkozik, mert ők nincsenek munkaviszonyban az Országgyűléssel.

Hasonló cikkünk:  A Greenpeace keresett, de csak elvétve talált új visszaváltási díjas italcsomagolásokat a hazai boltok polcain

A tanárokra viszont kiterjesztették a kötelező oltást. Elfogadhatatlannak tartja a Pedagógusok Szakszervezete nemcsak a 10 százalékos béremelést, de azt, hogy október végén megjelent kormányrendeletek nem egységesen szabályozzák a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételét az oktatási ágazatban – tájékoztatta az InfoRádiót Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke.

Nehezményezik, hogy a kormányrendelet az oktatási ágazatban nem egységesen szabályoz az állami fenntartású intézményekben, ahol kötelezővé teszi az oltást, illetve az egyházi és magániskolákban, ahol az intézmény vezetőjére bízza a döntést.

A szakszervezet mindent összevetve úgy gondolja, hogy a kormánynak már megoldás után kellene néznie, és olyan intézkedésekről dönteni, amelyekkel a nagyjából 10 százaléknyi oltatlan pedagógust is biztonságba tudja helyezni olyan módon, hogy közben ne maradjanak el tanítási órák és ezáltal a gyerekek érdekei ne sérüljenek.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...