fbpx

FRISS HÍREK

A Közlekedő Tömeg civil szervezet szerint nem bezárni kellene tíz vasútvonalat, hanem megpályáztatni azok működtetését

- Advertisement -

Király Bence, a Közlekedő Tömeg Egyesület elnökségi tagja egy Facebook-posztban tette közzé szerveztük álláspontját a MÁV mellékvonal-bezárási terve kapcsán. A civil szervezet szerint ez európai uniós jogszabályba ütközik.

Ahogy arról a KecsUP is beszámolt, a MÁV pénteken jelentette be, hogy augusztustól tíz magyarországi vasútvonalon megszűnik a közlekedés. Ezt azzal az indokolták, hogy jármű- és személyzethiány van.

A Közlekedő Tömeg Egyesület álláspontja szerint a közszolgáltatást megrendelő minisztérium tud szabályosan mellékvonalat bezárni, nem pedig a MÁV. A megszűnő vasúti szolgáltatást új, buszos szolgáltatással pedig szabályosan akkor tudná helyettesíteni, ha arra nyílt pályázatot írnának ki.

„Ha pedig már pályázat, akkor miért nem a vasúti mellékvonali szolgáltatást pályáztatják meg, amelyen bárki elindulhat, olyan is, aki nem csak eresztő hűtővizű, negyvenéves Bz-motorvonatokat tud felvonultatni” – tették hozzá.

Hasonló cikkünk:  Tartoznak a kórházak, a NAV sem tétlenkedik

Példát is hoztak:

  • „Magyarországon is jelen van a cseh magánvasút RegioJet, napi két vonatot közlekedtetnek Bécsbe és Prágába. Amikor a szlovák közlekedési minisztérium megpályáztatott egy Pozsony környéki vasúti mellékvonalat, nyertek. Az eredmény: sűrűbb menetrend, alacsonypadlós, légkondicionált motorvonatok, több utas.
  • Magyarországon is jelen van a német államvasút tulajdonában álló Arriva cégcsoport, Budapest kék buszainak harmadát ők üzemeltetik. Amikor Csehországban egy sor regionális vasútvonalat megpályáztattak: nyertek. Az eredmény: sűrűbb menetrend, alacsonypadlós, légkondicionált motorvonatok, több utas.”

A szervezet panaszt tesz az Európai Bizottság tagállami szabálytalanságokat bejelentő rendszerében, valamint felszólították Lázár Jánost, hogy vonja vissza a mellékvonal-bezárási terveket.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bezárt a Szilvási Áruház, de mi lesz a helyén?

Húsz, harminc, majd a végén már ötven százalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...