fbpx
19 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Az ellenzék továbbra sem érti – vélemény

- Advertisement -

Márki Zay Péter bemutatott egy oldalt, amelyen településekre lebontva követhetők a közpénzekkel való visszaélések. Szerinte ez az oldal vezethet a kormány leváltásához.

Az ellenzék még mindig nem érti

Bár rettentően fontos a visszaélések feltárása és a közpénzek követése. Még inkább azok tisztességes elköltése. Hadházy Ákos következetesen viszi ezt a vonalat, és munkássága által rendre bekerültek a mainstream médiába az ilyen ügyek. Nagy olvasottságú hírportálok, nagy nézettségű országos televízió is foglalkozott ezekkel. Ugyanakkor, az ellenzék, ha valóban fel akarja venni a kesztyűt valaha is a végtelen egyszerű üzenetekkel operáló, populista hatalommal, akkor éppen nem ez az útja ennek.

Amit az ellenzék mond, az nem verte ki kellően a biztosítékot

A demokrácia és a jogállam rettentően fontosak. Az is, hogy ne legyen korrupció. De óriási hiba, ha azt gondolja bármelyik politikai erő, hogy erre építve jöhet el a győzelem. Látjuk, tudjuk, hogy ez az út nem vezet el az Orbán-kormány leváltásához. Hiszen a jogállam fogalmát, a demokrácia előnyét és értelmét úgy tűnik, a magyar választók nem értik. De honnan is érthetnék? Alig van az országunknak jogállami, demokratikus múltja. Nem teljesen világos talán a többségnek, hogy mit is veszíthetünk ezek csorbulásával. A demokrácia és a jogállam hanyatlásával lehet ott kampányolni, ahol 100 éves hagyománya van ezeknek, de nálunk esélytelen. Egyelőre. A korrupció fogalmát bár jórészt mindenki ismeri, a tartalma és lényege azonban alig érdekli a választókat. Ezt erősítette meg egy kutatás is nem olyan régen. Amíg az a választói attitűd, hogy korrupció mindig volt és lesz, bárki is kormányozzon (ez így van, csak az arány az a nem mindegy), addig haszontalan pörögni a témán. Értelmiségi körökben ezekkel persze nyerő az ellenzék (fővárosi eredmények), ugyanakkor az egyszerű emberek, munkások, az átlagember (vidéki eredmények) a napi betevőért dolgozva és aggódva úgy érzékeli, hogy azért egy kicsit mindig jobb, és ez kétségtelenül így van, a kormány erre nagyon figyelt. Ebben a megközelítésben pedig akkor nem mindegy, hogy valaki lopott-e közpénzt? Az ellenzék súlyos hibát követ el, ha a könnyen befogadható üzenetek mellé (béke, reszicsökkentés, családtámogatás…) a sajátjait teszi oda (jogállm, demokrácia, korrupció). Ugyanis a választó azt látja, hogy a kormány intézkedései miatt kevesebbért tankol, kevesebbe kerül az étolaj, visszakapta az SZJA-t, az ifjú gyermek pedig nem adózik a munka után és sikerült a lakást is felújítani. Ugyanakkor vastagabb lenne-e a pénztárca a jogállam és a demokrácia erősítésétől? A korrupció visszafaragásától persze akár így is lehetne, de ezt nem sikerült elmagyaráznia (talán nem is tette meg) az ellenzéknek.

Hasonló cikkünk:  Több, mint ötven vádlottja van a minisztériumokon átívelő korrupciós ügynek

Orbán minek válzoztatna bármin is, ha folyatamosan kétharmada van?

Orbán Viktor pedig egy sokak számára fájdalmas visszacsatolást kapott. Mert bár roskadozik az egészségügy, az oktatásra is sok a belülről érkező panasz, és drágulás figyelhető meg a boltokban, mégis újabb nagy arányú felhatalmazást kapott kormánya. Akkor pedig a győztes stratégián minek változtatna? Ha így megfelel a lakosságnak, ugyan miért kellene bármihez is hozzányúlni? Ezért is volt a hangsúly az előre megyünkön, és ezért sem volt választási programja a Fidesznek. Az ellenzéknek valóban meg kell újulnia, és ez nem személyi kérdés csupán. Hanem a szemlélet teljes átformálása. Ha nem találja meg az utat a választók agyához, akkor marad az ellenzéki szerep. És itt nem arról van szó, hogy nem jutott el a választókhoz az üzenet (persze ebben hátrányban volt az ellenzék). Sokkal inkább az a baj, hogy ami eljutott, az nem volt megfelelő. Talán érdemes lenne átgondolni ezt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...